بهینه سازی محتوا یک صفحه برای گوگل، در کجای پازل سئو ما قرار دارد؟
برای اینکه بتوانیم به این سوال جواب دهیم بهتر است ابتدا در مورد مراحل کاری گوگل صحبت کنیم تا مشخص شود کجای پازل سئو قرار داریم. کل اقدامات و روند کاری گوگل را میتوان در سه مرحله خلاصه کرد:
- Crawl
- Index
- Ranking
مرحلۀ Crawl گوگل
Crawl به معنی خزیدن است و در اولین اقدام، ربات یا اصطلاحاً Crawler گوگل صفحۀ شما را پیدا میکند و آن را میخواند. (کدهای HTML صفحه را اصطلاحا Fetch میکند). حال گوگل بر اساسی محتوای واکشی شده، شروع به آنالیز صفحه میکند. یکی از مهمترین آنالیزها این است که تشخیص دهد موضوع هر صفحه چیست و مرتبط ترین کلمات و عبارت هایی که به هر صفحه مربوط می شوند چه کلمات و عباراتی هستند؟
مرحلۀ Index گوگل
وقتی گوگل موضوع صفحات را تشخیص داد، هر صفحه را باید در دیتابیسهای خود ذخیره کند که همین مرحله index است. این ذخیره کردن شامل ۲ مورد مهم است:
- آدرس صفحه
- مرتبطترین کلمات و عبارتها مربوط به هر صفحه
در عکس زیر من ۳ صفحه دارم و برای هر صفحه کلماتی را مشخص کردهام (تارگت کردهام) زمانی که گوگل هرکدام از این صفحات را پیدا میکند و crawl میکند، مرتبط ترین کلمات و عبارتهای هر صفحه را همراه با ادرس هر صفحه ذخیره میکند. مثلاً ما به گوگل میگوییم اگر کاربری، عبارات «متخصص ارتودنسی تهران» یا «پزشک خوب ارتودنسی تهران» یا سایر کلمات مترادف را سرچ کرد، میتوانی این صفحه را به او نشان دهی.
تمام تلاش ما این است که وقتی داریم صفحهای را میسازیم و محتوایی را برای آن صفحه آماده میکنیم، از اِلمانهای داخل آن صفحه، نهایت استفاده را ببریم تا زمانی که Crawler صفحه را میخواند و میخواهد آن را Index کند، بتوانیم به آن سیگنال دهیم و بگوییم: «گوگل! اگر خواستی صفحۀ A را در دیتابیس خودت ذخیره کنی، مرتبطترین کلمات به این صفحه، این ردیف از کلمات هستند، و یا در صفحۀ B این ردیف از کلمات»
مرحله Ranking
قطعاً گوگل سایتها و صفحات بسیار متعددی را در هر حیطه شناسایی میکند، و آنها را باتوجه به سیگنالهایی که دریافت میکند، ذخیره میکند و زمانی که کاربر سرچ خود را انجام میدهد، گوگل، داخل Index میرود و میبیند چه صفحاتی مرتبط به موضوع سرچ کاربر هستند و حال آنها را رتبهبندی میکند. گوگل در مرحله Ranking، رتبه بندی سایتها و صفحات آنها را مشخص میکند.
هدف ما در دوره آموزشی “بهینه سازی صفحات برای گوگل”
به نقل از مهندس محسن رجبی، با توجه به این مقدمه و توضیحی که در مورد روند کاری گوگل گفته شد:
هدف ما در دوره آموزشی “بهینه سازی صفحات برای گوگل” این است که کلماتی که در مرحله تدوین استراتژی سئو سایت استخراج و دسته بندی کرده ایم را به نحوی در صفحات هدفشان استفاده کنیم، که وقتی گوگل آن صفحه را خواند و خواست ایندکس کند بر اساس این کلمات و عبارت ها ایندکس را انجام دهید یا به عبارت دیگر ما در روند ایندکس صفحات و تشخیص موضوع هر صفحه به روند ایندکس گوگل، کمک کنیم. 🙂
تکه های دیگر پازل سئو، که در کنار این دوره قرار میگیرند، چیست؟
مواردی که در ادامه ذکر شدهاند همگی در دورههای مجزایی اموزش داده میشوند. در این مقدمه صرفا به آنها اشاره میکنیم، زیرا که همگی این مباحث در کنار هم، نتیجهشان میشود «صفحۀ اول گوگل بودن»؛ قطعاً این تکههای پازل الزاما بهصورت خطی و به ترتیب کنار یکدیگر قرار نمیگیرند.
انسجام در بازاریابی محتوایی (coherence in content marketing)
موضوع صفحات و ارتباط محتواهای تخصصی باید مشخص باشد. برای مثال باید بدانیم وقتی قرار است که صفحهای را بسازیم، و یا محتوایی در ارتباط با سایت خود ایجاد کنیم:
- چه بنویسیم؟
- این محتواها چه ارتباطی با یکدیگر دارند؟
- چه انسجامی بین محتواها و صفحات برقرار است؟
- آیا من فقط باید برای سایت صفحه ایجاد کنم و شروع به نوشتن کنم؟
- موضوعاتم را چگونه انتخاب کنم؟
یک مثال برای Content coherence
اگر یک مجموعهای دارد خدمات چاپ کتاب ارائه میکند، بهتر است چه موضوعاتی را برای مقالات سایتش بنویسم؟ بدترین موضوع مقاله سایت برای این انتشارات میتواند مقاله ای تحت عنوان «خلاصۀ کتاب بیندیشید و ثروتمند شوید» باشد، این یک کتاب است و شما میتوانید خلاصۀ کتاب را بهعنوان یک مقاله منتشر کنید.
اما دقت کنید که این موضوع هیچ ارتباطی معناداری با موضوع تخصصی سایت شما ندارد! شاید بهترین موضوعاتی که میتوان برای یک سایت انتشاراتی انتخاب کرد دغدغههای تخصصی باشد که در حیطۀ موضوع سایت و خدمات آن برای مخاطب وجود دارد، مثلا:
- نحوۀ گرفتن شابک
- نحوۀ چاپ کتاب در Amazon
- بهترین سایز کتاب برای کتاب شعر چه سایزی است
keywords Research and Strategy
تحقیق و تدوین استراتژی کلمات کلیدی، موضوع بعدی یا تکه دیگری از پازل است؛ در این بخش من باید بدانم روی چه کلماتی کار کنم و این کلمات چگونه Categorize شدهاند.
باید بدانم، آیا برای کلمات تارگت، صفحات مستقل بسازم؟ یا خیر! آیا میتوانم بسیاری از کلمات را داخل یک صفحه قرار دهم؟ یا این کار اشتباه است.
مثلا، تصمیم درست برای کار کردن روی کلمه، قیمت «ارتودنسی ۱۴۰۱» آیا این است که صفحۀ جدیدی نسازم و برای این کلمه هم، روی صفحۀ «هزینۀ ارتودنسی» کارکنم؟ این موضوع خود گوشۀ کوچکی از بحث «کیورد استراتژی» است و تکهای دیگر از پازل ما.
حال که می دانیم قرار است برای چه موضوعاتی مطلب بنویسم، کلمات مرتبط با آن حیطه را استخراج، دستهبندی و Categorize کرده ایم و الان می توانیم تصمیم بگیریم، برای چه کلماتی باید صفحات یکسان یا صفحات مستقل ساخت.
priority of creating pages
اولویت ساخت صفحات، موضوع بعدی است. یک تکه خیلی مهم دیگر از پازل سئو و در مباحث سئو و بهینه کردن صفحات و سایت سوال متدوالی که پیش می آید این است که ابتدا کدام یک از صفحاتم را بسازم؟
مثال: شما یک سایت فروشگاهی دارید و محصولی به نام «ترازوی محک مدل ۱۶۲۱»، و در ضمن یک صفحۀ کتگوری هم دارید از جنس PLP (Product List Page) بنام ترازوی مثلاً محک، که در این صفحه قرار است ما تمام ترازوهای مدل محک را قرار دهیم.
ودر ضمن در KW Research به این نتیجه رسیدهایدکه بهتر است که محتوا یا مقاله ای هم بنویسید که انسجام کافی و خیلیخوب و ارتباط خیلی تنگاتنگی با موضوع شما داشته باشد؛ بر فرض مثال مقاله ای تحت عنوان «راهنمای خرید ترازو»؛
خوب سؤالاتی که پیش می آید:
- من کدامیک از این صفحات را اول باید بزنم؟
- کدامش باید بهینه شود و رتبه بگیرد؟
- چه زمانی میتوانم به سراغ صفحۀ بعدی بروم؟
اینجا بحث Page Priority تکهای دیگر از پازل ما، در مبحث سئو است.
User Intent
سراغ تکۀ دیگری از این پازل بنام، بحث User intent می رویم.
دراین قسمت من باید بدانم که اصل و نیت هر کاربر از هر Query و سرچی که انجام میدهد، چیست و چه نیازی دارد؟
چه بنویسم که آن intent (هدف و نیت کاربر از سرچی که انجام داده) را کامل برآورده کنم؟
مثال: اگر دوکلمه «آموزش تعمیر پکیج در اصفهان» و «تعمیر پکیج در اصفهان» را داشته باشیم:
می دانیم User intent برای کسی که دارد «آموزش تعمیر پکیج در اصفهان» را سرچ میکند، اینست که، شخص احتمال خیلی زیاد بدنبال یک آموزشگاه یا مرکز فنیوحرفهای در شهر اصفهان است، که میخواهد بهصورت حضوری بتواند به آنجا مراجعه کند و تعمیر پکیج را یاد بگیرد؛
این همان تشخیص User intent، (تشخیص آن نیتی که پشت هر سرچی وجود دارد) می باشد.
اما کسی که دارد سرچ میکند «تعمیر پکیج در اصفهان»، قطعاً او دنبال یک تعمیرکار میباشد و وقتی دارد اصفهان را سرچ میکند یعنی یک تعمیرکار در شهر اصفهان میخواهد؛ یعنی intent آن فقط یک شماره موبایل یا شماره ثابت است که بتواند با آن تماس بگیرد و درخواست تعمیر پکیجش را بدهد.
مثالی دیگر:ً اگرکلمهای داشته باشید بهنام «مسواک ارتودنسی»؛ بنظرتان User intent آن چیست؟ آیا کاربر میخواهد یک مسواک بخرد؟ یا تعدادی سؤال و دغدغه و مشکل درمورد «مسواک ارتودنسی» دارد؟ مثلاً اینکه چگونه مسواک بزند؟ آیا با مسواک معمولی هم میتواند دندانهای ارتودنسیشده را، مسواک بزند؟
Needs meet
در مبحث Needs meet (برآوردهشدن نیاز) به این مطلب می پردازیم که:
آیا آن محتوایی که من مینویسم، نیاز کاربرم را بهصورت کامل برطرف میکند؟ آیا کاربر نیاز به دیدن یک صفحه یا سایت دیگر دارد؟
اگربخواهیم به این سؤال جواب دهیم، در ابتدا باید بدانیم که محتوای که قرار است بنویسیم شامل چه بخشهایی است. ، اگر قرار است در زمینۀ «هزینۀ ارتودنسی» بنویسم، کلمات تارگت را داخلش بهینه کرده و به گوگل هم بگوییم: «جناب گوگل! صفحۀ A من را خواندی؟ بسیارخوب؛ آن را با این کلمات Index کن.
می توان گفت: قسمت دیگر از روند سئو این است که، من چه بنویسم؟ نوشته من چه بخشهایی داشته باشد؟ چه هدینگهایی را داخل این صفحه میتوانم قرار دهم و درموردشان کانتنت بنویسم.» تا همه نیاز کاربر برطرف شود و لازم نبیند که به سایت های دیگر هم سر بزند و بدنبال جواب سوالش باشد.
پس بحث «برآوردهشدن نیاز» یا «امتیاز برآوردهشدن نیاز» تکهای بسیار مهم در پازل سئوی ما است.
Page quality
چگونه میتوانیم یک صفحۀ باکیفیت داشته باشیم؟
آنقدر این جمله را شنیدهایم و با آن برخورد کردهایم که شاید کلیشهای باشد اما چون واقعاً مهم است، همین جا به آن اشارۀمختصری می کنیم.
این مبحث، کلی بحث حرفهای و تخصصی دارد: چگونه محتوایی بنویسیم که پادشاه باشد؟ quality این صفحه چگونه باشد؟ چه معیارهایی را مدنظر قرار بدهیم؟
هرکدام از این سوالات مباحثی مستقل دارد و اگر بخواهیم نزدیکترین تکۀ پازل به این مبحث را برای شما بگوییم، این است که من چگونه محتوا را برای کاربر، جذاب بنویسم؟
هدف ما این است که گوگل محتوای ما را درک کند و با کلمات و عباراتی که مدنظرماست، صفحه و یا مطلب ما را Index کندو باید تمام تلاش خودرا بکنیم که محتوای ما برای کاربر جذاب باشد.
جذاب یعنی چه؟ یعنی کاربر حاضر است در صفحۀ شما وقت بگذارد، کلیک کند، بخواند، بوک مارک کند و موارد دیگر.
چیزهایی که میتواند بر جذاب بودن متن تأثیر بگذارد:
اِلمانهای بصری (تصاویر)، تنوعهای بصری (بولد و هایلایت کردن قسمتی از متن)، رعایتکردن علائم نگارشی (علامت سؤال، ویرگول) خوانایی و …
برای این موارد یک دورۀ مجزا داریم و درحقیقت هدف آن دوره این است که چگونه در محتوایی که تولید می کنیم پارامترهایی که به User مربوط اند را مد نظر قرار دهیم که نوشته ما برای کاربر جذاب باشد، و هم چنین پارامترها که برای بحث رتبه بندی، از نظر گوگل مهم است را بخوبی رعایت کنیم.
Result Tracking
در این مبحث هدف ما این است که کانتنت برای گوگل قابلتشخیص باشد.
سؤال بعدی که پیش میآید این است که وقتی که یک کانتنت را مینویسیم، آیا گوگل درست متوجه شد؟ آیا من کارم را درست انجام دادم؟
آیا با همان کلماتی که میخواستم، گوگل صفحۀ موردنظرم را، Index کرده است؟ یا اینکه خیر! هنوز با آن کلمات صفحهام را Index نکرده یا صفحات دیگری را Index کرده است، حالا چه باید کرد؟