سئو یعنی وقتی مردم موضوع خدمات یا محصولات شما را در گوگل جستجو می کنند، سایت شما در صدر نتایج نمایش داده شود. سئو بهترین، قویترین و البته هوشمندانه ترین اقدامی است که می توانید برای مارکتینگ و برندینگ سایت خود انجام دهید.
سئو چیست؟

تلاش برای بودن در صفحه اول گوگل را، اصطلاحاً سئو میگویند. سئو مجموعهای از تکنیکها و تاکتیکهایی است که مدیران وبسایتها مورداستفاده قرار میدهند تا بتوانند جایگاهی را در صفحه اول گوگل به خود اختصاص دهند. سئو و حضور در صفحه اول گوگل موضوعی است که در سالهای اخیر بسیار موردتوجه قرارگرفته است چرا که تاثیر بسیار محسوسی در روند برندینگ و جذب مشتری دارد.
اگر بخواهیم یک تعریف کلاسیک و لغوی از سئو ارائه کنیم، سئو یا SEO مخفف عبارت Search Engine Optimization است، به معنای بهینه کردن سایت برای موتورهای جستجو که البته این عبارت را بیشتر بهعنوان “بهینه کردن سایت برای گوگل” هم استفاده میکنند.
باوجود اینکه تعداد موتورهای جستجو زیادی وجود دارد، حجم بالایی از جستجوهای مردم در گوگل انجام میشود و معمولاً برای اکثر افراد موتور جستجو یعنی گوگل و ما هم در تمامی مباحث هرچند بیشتر اوقات از گوگل صحبت میکنیم و مثال میزنیم، اما منظورمان کلیه موتورهای جستجو است.
آشنایی بااصطلاحات SEO, PPC, SEM
SEM
sem مخفف عبارت Search Engine Marketing می باشد که به معنای بازاریابی از طریق موتورهای جستجو است.
با وجود موتورهای جستجو متعددی که در اینترنت وجود دارد که قدرتمندترین و پرترافیک ترین آن ها گوگل است روزانه افراد بسیار زیادی برای پیداکردن اطلاعات مورد نیاز خود به این سایت ها مراجعه می کنند و این حضور بسیار بالای کاربران در این موتورهای جستجو این پتانسیل را فراهم می کند که مدیران وب سایت ها و صاحبین مشاغل مختلف از این بستر بخواهند بازاریابی و جذب مشتری داشته باشند.
حال این بازاریابی می تواند به صورت رایگان اتفاق بیافتد یعنی سایت شما به صورت طبیعی در نتایج اول این موتورهای جستجو قرار بگیرد و خوب متناسب با جستجوهای افراد ترافیکی را داشته باشید یا به صورت پرداخت هزینه اتفاق بیفتد، یعنی شما بابت قرار گرفتن تبلیغ (آدرس سایتتان) در صدر نتایج جستجو هزینه ای را به این سایت ها پرداخت کنید و از این ترافیک هدفمند کاربران بهرمند شوید.
SEO
اس ای او که به صورت متداول در فارسی “سئو” تلفظ می شود مخفف عبارت Search Engine Optimization می باشد به معنی بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجو با هدف کسب رتبه های برتر موتورهای جستجو می باشد، که این سئو می شود بازاریابی از طریق موتورهای جستجو به صورت رایگان و اورگانیک.
در بخشی از سایت سلام وبمستر تحت عنوان “آموزش سئو” به صورت بسیار مفصل به این مبحث پرداخته شده است که چگونه سایت خود را به صفحه اول گوگل بیاورید.
PPC
PPC یا تبلیغات کلیکی که مخفف عبارت pay per click می باشد، یعنی شما بابت نمایش تبلیغ تان و بابت هر کلیکی که روی لینک سایت یا بنر شما انجام می شود هزینه ای را به نمایش دهنده پرداخت می کنید و البته این نوع تبلیغات کلیکی فقط مختص موتورهای جستجو و گوگل نمی باشد. بلکه هر سایتی که بنر یا لینک وب سایتی را نمایش دهد و صرفا بابت کلیک های که بازدیدکنندگان روی ان انجام دهند هزینه ای را دریافت کند در حال انجام تبلیغات کلیکی یا ppc می باشد.
جمع بندی: در بازارایابی از طریق موتورهای جستجو یعنی SEM همان طور که اشاره کردیم این بازاریابی یا به صورت رایگان و اورگانیک انجام می شود که سئو نامیده می شود یا به صورت پولی که ppc گفته می شود. تبلیغات کلیکی گوگل که تحت عنوان گوگل ادز شناخته می شود یک نوع ppc است.
دید کلی نسبت به سئو سایت
جدایی از تمامی بحث های تکنیکی و فنی که در زمینه سئو سایت وجود دارد که شما در زمان بهینه سازی و بروز رسانی سایت باید به آن ها توجه کنید و آن ها را در سایت خودتان لحاظ کنید، مهم است که شما یک دید کلی نسبت به تمامی اقداماتی که تصمیم می گیرید در سایتتان انجام می دهید داشته باشید.
این دید کلی سایر بحث های تکنیکی، فنی و فلسفه کارهایی که در سئو سایت باید انجام دهید را برای شما ساده تر می کند و به نظر من با یک دید قشنگ تر و البته حرفه ای تر سایتتان را پیش خواهید برد، با ما در این مقاله آموزشی از مجموعه مقالات سئو سایت همراه باشید.
شما باید از دو دید مختلف به سئو سایت و کل روند بروز رسانی و بهینه سازی سایت خود نگاه کنید. یا بهتر است اینطور بگویم، از دو جایگاه باید به سایتتان و روند بهینه سازی آن نگاه کنید:
- از جایگاه و دید کاربران و مخاطبین سایت
یعنی هر اقدامی که می خواهید در سایتتان انجام دهید باید خودتان را جای کاربران سایت بگذارید و از دید کاربر به قضیه نگاه کنید، آیا کاری که انجام می دهم تجربه بهتری برای کاربر سایت من رقم می زند؟ آیا سرعت هاست و سایت مناسب هست و صفحات سایت به سادگی و به سرعت برای کاربران باز می شود؟ آیا مطلبی که برای سایت قرار می دهد واقعا کاربر از خواندن ان لذت می برد؟ آیا تمامی سوالاتش را در خصوص آن موضوع جواب می دهم؟ آیا فونت و ظاهر و پاراگراف ها و حتی علائم نگارشی را به گونه ای رعایت کرده ام که کاربر راحت تر محتوا و مطلب من را بخواند؟ آیا قیمت محصولاتم به روز هست و کاربر متوجه این به روز بودن قیمت ها می شود و ….
- از جایگاه و دید ربات های موتورهای جستجوگر
برای ربات ها نیز همین قانون را داریم، ما باید خودمان را جای ربات های گوگل قرار دهیم و از دید ربات ها نیز به سایت و هر اقدامی که می خواهیم انجام دهیم نگاه کنیم، آیا ربات ها می توانند سایت و صفحه جدیدی که در سایت ایجاد می کنیم را پیدا کنند؟ آیا ربات ها مفهوم و منظور سایت ما را درک می کنند؟ آیا ربات ها موضوع و حتی محتوا فرمت های مختلف داده ها را متوجه می شوند و …
اجازه دهید که کمی با جزئیات این ۲ دیدگاه را بررسی کنیم و بگویم منظورم دقیقا چه مواردی است
سئو از دید گوگل
اگر بخواهیم از دید گوگل به “سئو” نگاه کنیم و سئو سایت را تعریف کنیم، باید خودمان را جای گوگل، رباتها و الگوریتمهای آن قرار دهیم و از این دید به سایت و هر اقدامی که قرار است انجام شود، نگاه کنیم. از این جایگاه میتوانیم سئو را اینطور تعریف کرد:
- سئو یعنی اطمینان حاصل کردن از اینکه گوگل سایت ما را پیداکرده و به صفحات و بخشهای مختلف سایت دسترسی دارد.
- سئو یعنی اطمینان حاصل کردن از اینکه گوگل از صفحات جدیدی که در سایت خود اضافه میکنیم یا تغییرات و بروز رسانیهایی که در سایت انجام میدهیم مطلع میشود.
- سئو یعنی اطمینان حاصل کردن از اینکه گوگل هم میتواند و هم اجازه دارد محتویات صفحات ما را بخواند.
- سئو یعنی قابلفهم و قابلدرک کردن موضوع سایت و صفحات برای رباتها

- سئو یعنی توجیه گوگل که شما نسبت به رقبا صلاحیت بیشتری دارید که در صدر نتایج قرار بگیرید و بهنوعی ریسک کند و سایت جدید شمارا نسبت به سایتهای قدیمیتر خودش در نتایج بالاتر به کاربران معرفی کند.
- سئو یعنی قانع کردن گوگل که از اعتمادش به سایت شما پشیمان نمیشود؛ و کاربران دقیقاً تمام آن چیزی که مدنظرشان از یک جستجو و سؤال در گوگل بوده است را پاسخ گرفتهاند.
- و ….
ابنکه می گوییم سئو یعنی قابلفهم کردن محتوا سایت برای رباتها یعنی آیا گوگل فرمتهای مختلف محتوایی که در سایت استفاده میکنیم را متوجه میشود؟ مثلاً موضوع تصاویر یا مشخصات فایلهای ویدئویی را متوجه میشود؟ و یا اگر در سایت خود از عدد “۱۳۹۸” درجایی استفاده کردهاید آیا سیگنال و تگ گذاریهای بهدرستی انجامشده تا گوگل متوجه شود منظور از آن ۱۳۹۸ چیست؟ آیا سال ۱۳۹۸ منظور است یا قیمت یک محصول ۱۳۹۸ هزار تومان است؟ یا شاید این عدد، تعداد نظرات و امتیازدهی کاربران به یک مطلب است یا تعداد بازدیدهای که از یک مطلب انجامشده
در سئو سایت از دیدگاه ربات های موتورهای جستجو ۳ موضوع مهم وجود دارد
-
قابل دسترس بودن
پیدا کردن صفحات، اجازه دسترسی به صفحات سایت، قابل خواندن محتویات سایت برای ربات ها
در دنیای وب و اینترنت روزانه و حتی ثانیه ای سایت ها و صفحات بسیاری زیادی ساخته می شوند و به وب اضافه می شوند. زمانی که شما سایت خود را راه اندازی می کنید یا صفحه جدیدی در سایت خود ایجاد می کنید، مثلا یک مقاله یا نوشته جدید می نویسید یا یک محصول جدید به فروشگاه اینترنتی خودتان اضافه می کنید در درجه اول مهمه که ربات ها و موتورهای جستجو از سایت و این صفحات جدید مطالع بشوند و بتوانند آن را پیدا کنند.
در درجه دوم باید مطمئن شوید که این ربات ها اجازه دسترسی به صفحات و بخش های مختلف سایت شما را دارند، چرا که ممکن است مثلا توسط محدودیت هایی از سمت سرور یا تنظیم اشتباه متا تگ های مربوط به ربات ها، دسترسی ربات ها به صفحات یا بخش های از سایت محدود شده باشد.
در مرحله بعد باید مطمئ شوید که ربات ها می توانند محتویات صفحات شما را بخوانند. برخی از سبک های ارائه محتوا مثلا تکنولوژی قدیمی فلش که محتویات ان برای ربات ها قابل خواندن نمی باشد. را باید دقت کنید که در سایت خود استفاده نکنید.
-
قابل فهم بودن
درک موضوع سایت، دریافت سیگنال های متعدد و مناسب در خصوص موضوع سایت و صفحات، قابل فهم بودن انواع فرمت های مختلف محتواها
زمانی که گوگل سایت شما را پیدا کرد و شروع کردن به بررسی و خواندن اطلاعات صفحه، حال مهمترین موضوعی که باید به آن توجه کنید این است که آیا گوگل موضوع سایت و صفحات سایت من را به خوبی متوجه می شود؟
آیا سیگنال های مناسبی را در سایت و صفحات خود به کار برده ام که متوجه موضوع و منظور دقیق سایت من بشود؟ مثلا متوجه شده که سایت من خدمات قالیشویی ارائه می کند و نه فروش قالی و فرش؟
همچننی آیا فرمت های مختلف محتوایی که در سایت استفاده می کنیم را متوجه می شود؟ مثلا موضوع تصاویر یا مشخصات فایل های ویدئویی و یا اگر دز سایت خود از عدد “۱۳۹۸” در جایی استفاده کرده ام آیا سیگنال و تگ گذاری های به درستی انجام شده تا گوگل متوجه شود منظور من از ان ۱۳۹۸ چی است؟ آیا سال ۱۳۹۸ منظور من است یا ۱۳۹۸ هزار تومان قیمت محصول من است؟ یا شاید این عدد تعداد نظرات و امتیاز دهی کاربران به یک مطلب است یا تعداد بازدید های که از یک مطلب انجام شده؟
-
قابل رقابت بودن
مطلع بودن از فاکتورهای مقایسه ای و منطق الگوریتم های گوگل، تلاش برای بهترین و کاملترین بودن در وب در خصوص موضوع مربوطه (تبدیل شدن به یک مرجع)
گوگل سایت شما را پیدا کرده، محتویات را به صورت کامل بررسی و فهرست بندی کرده و درک درستی نیز از موضوع سایت شما داشته، اما همانطوری که کاملا واضح است سایت ها و صفحات بسیار متعدد و مشابه نیز وجود دارد و اینجا گوگل باید این سایت و صفحات را برای نمایش دادن به کاربران اولویت بندی کند.
بنابراین باید از این دید به روند بهینه سازی و سئو سایت خود نیز دقت کنید که آیا سایت شما قابلیت رقابت با سایر سایت ها و صفحات را دارد یا خیر؟ و نکته مهم اولیه این است که بدانید این فاکتورهای رقابتی و مقایسه ای چه فاکتورهایی هستند و چگونه آن ها را زیر نظر بگیرید و آن ها را بهبود ببخشید.
همچنین این را باید بدانید که گوگل زمانی که صفحات جدید سایت شما را پیدا و بررسی کرد، آن را زیر نظر می گیرد و بررسی می کند ببنید آیا این صفحه در حال تغییر و بهینه شدن و بهتر شدن هست یا خیر، آیا این صفحه جدیدی که شما به سایتتان اضافه کرده اید نسبت به سایر صفحات مشابه از سایر سایت ها می تواند کاربری که به دنبال آن موضوع است را کاملا راضی کند هم از لحاظ زیبایی، سرعت دسترسی، کامل و جامع بودن محتوا و…،
مثلا یکی از فاکتورهای که گوگل به ان توجه می کند و اعتمادش نسبت به سایت شما جلب می شوند این است که در دنیای وب در مورد سایت و صفحات شما آیا صحبتی شده است یا نه؟ آیا کاربران مختلف حاضر به اشتراک گذاری آن صفحه با دیگر افراد در شبکه های اجتماعی شداند؟ یا حاضر شدن لینک صفحات شما را در سایت خودشان یا در سایت های دیگر به سایر افراد نیز معرفی کنند؟
مهم این جاست که شما باید تمام تلاش خود را بکنید که اعتماد گوگل را جلب کنید و تا زمانی که گوگل از اعتبار و عالی بودن یک صفحه از سایت از هر لحاظ مطمئن نشود اعتبار خودش را با قرار دادن ان صفحه در نتایج صفحه اول خود و ارسال هزاران کاربر و بازدید به آن صفحه خراب نخواهد کرد.
سئو از دید کاربران
سئو از دید رباتهای گوگل فقط یکطرف قضیه است و طرف دیگر که مهمتر است، کاربران هستند، کاربرانی که مخاطبین و مشتریان شما هستند و سئو را حتی میتوان اینجور نیز بیان کرد که سئو یعنی بهینه کردن سایت برای کاربران و توجه به موضوعاتی که برای کاربران مهم هستند.
وقتی میخواهید جایگاهی در صفحه اول گوگل کسب کنید، در تمامی مراحل و اقداماتی که برای سایت خود انجام میدهید باید خود را جای کاربر سایت بگذارید و از دید او نیز به سایت و صفحات و محتواهای خود نگاه کنید. عکسالعملها و رفتارهای کاربر در مواجه با سایت است که مشخص میکند آیا سایت شما لیاقت بودن در صفحه اول گوگل را دارد یا خیر! و اگر بخواهیم از این دید به سئو سایت نگاه کنیم و سئو را تعریف کنیم میتوان گفت:

- سئو یعنی داشتن سایتی کاربرپسند ازنظر ظاهر و زیبایی. سایتی با فونتها و طراحیهای زیبا، رعایت علائم نگارشی و… که کاربر از خواندن محتوا سایت شما لذت ببرد.
- سئو یعنی ارائه محتواهایی در سایت که برای کاربران جامع، جذاب و جدید باشد.
- سئو یعنی داشتن سایت و محتوایی که کاربران راغب باشد، بارها به سایت شما سر بزنند و شبکه اجتماعیتان را دنبال کند.
- سئو یعنی یک سایت جامع در خصوص موضوعی کاریتان بهنحویکه کاربر تمامی سؤالاتش را جواب بگیرد.
- سئو یعنی یک سایت سریع و ارزش قائل شدن برای وقت کاربر
- سئو یعنی دسترسی ساده کاربر به بخشهای مختلف سایت
- سئو یعنی توجه به نحوه نمایش سایت در دستگاهها و گوشیهای مختلف کاربران.
- سئو یعنی استفاده از تصاویر، صوت، ویدئو در سایت تا کاربران متناسب با علاقهای که به انواع مختلف محتوا دارند، با شور و شوق در سایت شما وقت بگذارند.
- سئو یعنی تلاش کنید و اقداماتی در وبسایت یا برای وبسایتتان انجام دهید که اعتماد کاربری که شمارا حضوری نمیبیند جلب شود.
- سئو یعنی داشتن سایتی که کاربران باافتخار و با اطمینان آن را به دیگران معرفی کنند.
- و …
در سئو سایت از دیدگاه کاربران نیز ۳ موضوع مهم وجود دارد که با ۳ موضوع مهمی که برای ربات های گوگل مطرح شد مطابقت موضوعی دارد و به طور کلی در تمامی مراحل و اقداماتی که برای سایت خود انجام می دهید باید خود را جای کاربر سایت بگذارید و از دید او به سایت و صفحات و محتواهای خود نگاه کنید،
-
دسترسی راحت و سریع
سرعت سایت، نمایش مناسب در دستگاه های مختلف و دسترسی به صفحات و بخش های مختلف سایت
کاربرانی که به سایت شما هدایت می شوند (مهم نیست از چه طریقی و از کجا) آیا در این عصری که حوصله افراد بسیار کم است و مردم هم چیز را به سرعت و سریع می خواهند، سایت شما سرعت مناسبی دارد یا صفحات به کندی و با تاخیر بالا باز می شوند؟
آیا کاربرانی که هر کدام از کامپیوترها، لپ تاپ ها، تبلت ها و خصوصا گوشی های مختلف موبایلی استفاده می کنند، سایت شما در همه این دستگاه های مختلف به صورت استاندارد و بهینه نمایش داده می شود؟
آیا بازدید کنندگان سایت به لینک ها و بخش های مختلف سایت دسترسی دارند؟ یا باید کلی جستجو کنند تا یک صفحه را پیدا کنند؟ یا هیچ گاه از وجود برخی از صفحات و بخش های داخلی سایت شما مطلع نخواهند شد.
-
محتوا عالی
محتوایی که جامع و مرجع است و بسیار زیبا و حرفه ای ارائه شده است
هر آن چیزی که شما در سایت خود ارائه می کنید یک محتوا محسوب می شود، یک متن، تصویر، صوت، قیمت یک محصول و به طوری کلی اعداد و ارقام و یا یک ویدئو؛ و افراد برای این محتوا است که وارد سایت شما می شوند و حاضر می شوند در سایت شما وقت بگذارند و مجدد به آن برگردند
پس هر محتوایی که در سایت خود قرار می دهید به این فکر کنید که محتوای شما کاملا مرتبط با موضوع مورد نظر و موضوع آن صفحه یا بخش از سایت باشد.
باید با این دید نگاه کنید که محتوایی شما یک محتوا مرجع باشد و نسبت به سایر محتواهای مشابه کامل تر، دقیق تر، جامع تر باشد و این محتوا به قدری زیبا و قشنگ در سایت ارائه شده باشد که کاربر از دیدن، خواندن، گوش دادن به آن و به طور کلی وقت گذاشتن برای آن محتوا و صفحات سایت شما لذت ببرد.
-
قابل اعتماد
اگر بتوانید اعتماد کاربرانی که وارد سایتتان شده اند را جلب کنید، ۹۹% از مسیر رفتن به صفحه اول گوگل و حتی رتبه ۱ گوگل را طی کرده اید!
باز هم خود را جای کاربر و بازدید کننده سایتتان قرار دهید و از دید او به این موضوع نگاه کنید، آیا کاربر شما حاضر هست یک پیشنهاد حتی رایگان را در سایت شما قبول کند و اطلاعات اولیه خودش را به شما بدهد و تجربه یک تعامل بدون ریسک و بدون پرداخت هزینه را با شما داشته باشد؟
آیا کاربران سایتتان حاضر هستند با معرفی سایت و محتواهای سایت شما به اعتبار خودشان اضافه کنند؟ یعنی با کمال میل و رغبت سایت شما را معرفی کنند (چه کلامی چه لینک دادنی) و این معرفی باعث ایجاد اعتبار برای خود آن ها شود؟ یعنی سایت شما چطور باشد که کاربر تازه با سایت شما و معرفی آن بخوهد برای خودش اعتبار کسب کند؟ آیا محتوا یا خدمات شما در سایتتان انقدر جذاب و حرفه ای هست که ان را در شبکه های اجتماعی خودش منتشر کند؟ و آیا بازدیدکنندگان حاضر هستند مجدد به سایت شما برگردند ؟ آیا دلیلی برای بازگشت آن ها وجود دارد؟ آیا حاضر هستند شما را در اینستاگرام، فیسبوک، توئیتر و یا سایر شبکه های اجتماعی دنبال کنند؟
در پایان این نکته را هم باید متذکر شوم که این دو دیدگاهی که شما در روند سئو سایت باید داشته باشید دو دیدگاه مجزا از یکدیگر نیستند، شاید مختلف باشند اما مرتبط، هم راستا و کاملا گره خورده با یکدیگر هستند.
شما نمی تواند فقط با دید رباتی و گوگلی سایت را پیش ببرید چرا که اگر فقط با این دید به قضیه نگاه کنید در دام سئو افزاطی (Over optimization) خواهید افتاد و به جرات می توان گفت اصلا سایتی کاربر پسند نخواهید داشت و همچنین امروزه ربات ها و الگوریتم های گوگل بسیار بسیار هوشمند عمل می کنند و به سادگی بسیاری از رفتارهای مصنوعی شما را متوجه خواهند شد و تشخیص خواهند داد که فقط به هدف رتبه گرفتن در گوگل سایت را بروز رسانی می کنید و مطلب می نویسید.
با اینکه مهمترین هدف ما در راه اندازی و بهینه سازی سایت کاربرانمان هستند اما فقط از دید و جایگاه کاربران نگاه کردن هم صحیح نیست، و باید به ربات های گوگل هم توجه کنید و سایتتان را هم برای ربات ها قابل دسترس و قابل فهم کنید و بدانید فاکتورهای رقابتی و مقایسه ای که گوگل درنظر میگیرد چه مواردی هستند و بر روی تقویت این فاکتورها برنامه و استراتژی داشته باشید.
سه قطب مهم در سئو سایت
تمام تلاش ما در بهینهسازی و سئو سایت این است که گوگل سایت ما را در نتایج جستجو بالاتر از سایرین نمایش دهد و درنتیجه بتوانیم خدمات و محصولات خود را به مخاطبان بیشتری ارائه کنیم.
فرض کنید در دنیای واقعی برای خرید یک محصول، فروشگاههای زیادی برای انتخاب پیش روی شما وجود دارد (هر فروشگاهی که دوست دارید را میتوانید در نظر بگیرید)، سه دلیلی مهم و شاخصی که برای انتخاب و خرید از یک فروشگاه میتوان در نظر گرفت عبارتاند از:
- تنوع، کیفیت و قیمت محصولات
- زیبایی ظاهری فروشگاه و نحوه ارائه محصولات
- نظر و دیدگاه سایرین در خصوص آن فروشگاه
بهعنوانمثال شما ترجیح میدهید که کالای خود را از فروشگاهی خرید کنید که تنوع بالاتری از آن کالا را دارد، خود تولیدکننده آن محصول است یا نماینده و عرضه مستقیم آن را دارد (به قول عامیانه دستاول و فروش مستقیم است)، محصول موردنظر با ظاهری مناسب در فروشگاهی زیبا و شیک ارائه گردد، فروشنده در زمان خرید توضیحات کافی و صادقانهای جهت راهنمای خرید محصول موردنظر به شما بدهد و همینطور آن فروشگاه یا محصول از سابقه و محبوبیت خوبی بین سایرین برخوردار باشد بهگونهای که سایر افراد نیز بهنوعی کیفیت، قیمت، خدمات، نحوه برخورد فروشنده و یا هر مورد دیگری که مربوط به آن فروشگاه است را به نیکی یاد کنند و آن را باکمال میل و با رغبت به دیگران نیز معرفی کنند.
حال مهمترین موضوع برای گوگل، کاربرانش است و تمام تلاش خود را میکند که بهترین و مرتبطترین نتیجه را در سریعترین زمان به کاربران ارائه کند بهنحویکه کاربران از نتایج ارائهشده رضایت کامل داشته باشند؛ و در دنیای اینترنت اگر گوگل را در مقام انتخابکننده سایتهای برتر، جهت معرفی به اشخاص در نظر بگیریم، مهمترین معیار انتخاب گوگل برای رتبهبندی سایتها نیز طبق همین سه الگو نمونه در مثال قبل است. هرچند که گوگل برای رتبهبندی سایتها بیش از ۲۰۰ فاکتور (منبع: https://www.google.com/insidesearch/howsearchworks/thestory/) را در نظر میگیرد و در این کتاب نیز بسیاری از این فاکتورها آموزش داده خواهد شد، اما اگر نخواهیم خود را غرق در رمز و رازهای موتورهای جستجو و سئو کنیم میتوان بهجرئت گفت تمامی این فاکتورها و المانهایی که برای سئو یک سایت ذکر میشوند را میتوان طبق همان الگوی انتخاب یک فروشگاه برای خرید در ۳ شاخه اصلی دستهبندی کرد.
اگر در سایت خود محتوا خوب و دست اولی ارائه کنیم، به نحوه ارائه محتوا و ظاهر سایت اهمیت بدهیم و تلاش خود را در جهت ارائه خدمات خوب به مشتریان به کار گیریم بهنوعی که ترغیب شوند و دلیلی داشته باشند که بهطور مداوم به سایت سر بزنند و از سایتمان بهخوبی یاد کنند و آن را به سایرین نیز معرفی کنند، حتماً جایگاه خوبی در نتایج صفحه اول گوگل خواهیم داشت.
و این نکته را نیز مدنظر قرار دهید که به جزء در نظر گرفتن سه فاکتور ذکرشده، موتورهای جستجو از رباتها برای بررسی و رتبهبندی سایتها استفاده میکنند، بنابراین باید یک سری نکات را در جهت برچسبگذاری و قابلفهم کردن اطلاعات سایت برای رباتهای جستجوگر در سایت خود نیز در نظر بگیریم که در بخشهای بعدی به این موارد نیز خواهیم پرداخت.
بنابراین برای اینکه سایتی در صدر نتایج جستجو داشته باشیم، کافی است بر روی سه موضوع تمرکز کنیم:
![]() |
![]() |
- محتوا سایت (Content)
قبل از هر چیز سایت بایستی محتوا خوب و دستاولی برای ارائه داشته باشد، منظور از محتوا صرفاً مطلب و مقاله نیست بلکه مجموعهای از خدمات، محصولات، آموزشها، راهنمای خرید و… است که افراد به خاطر آن حاضر باشند در سایت وقت بگذارد و بارها برای محتوای جدید یا بروز به سایت مراجعه کنند و درنهایت از خدمات و محصولات شما خرید کند.
- بهینهسازی داخلی (On Page SEO)
در بهینهسازی داخلی همانطور که از اسم آن مشخص است شامل کلیه اقدامات و تکنیکهایی است که در داخل سایت و بروی محتوای سایت انجام میگیرد بهنحویکه سایت به شکلی زیبا و منظم و منسجم برای کاربران ارائه شود و مطالب و محتویات سایت نیز بهنوعی ارائه شوند که توسط رباتهای گوگل نیز بهخوبی قابلدرک باشند.
- بهینهسازی خارجی (Off Page SEO)
در بهینهسازی خارجی تمرکز ما بر روی کلیه اقدامات و تکنیکهایی است که مربوط به خارج از سایت است مثلاً معرفی سایت در سایر سایتها یا تمرکز بر روی شبکههای اجتماعی و … به عبارت سادهتر، کلیه تبلیغ سایت در سایر سایتها و مهمتر از آن اقداماتی که منجر شود دیگران در سایتهای خود از سایت ما یاد کنند و آن را به دیگران معرفی کنند و این کل هدف و تلاش ما در بهینهسازی خارجی است.
چگونه سایتی در صفحه اول گوگل داشته باشیم؟
سئو کردن یک سایت و کسب رتبه های برتر در نتایج جستجو، امری ساده است که نیازمند برنامهریزی دراز مدت و رعایت یک سری اصول است. کسب رتبه برتر در نتایج صفحه اول گوگل رمز و راز خاص و یا پیچیدهای ندارد و فقط کافی است سایت خوبی داشته باشد و گوگل را متقاعد کنید که سایت شما نسبت به سایر سایت هایی که در حیطه کاری شما مشغول به فعالیت هستند از اعتبار و کارایی بهتری برخوردار است و دقیق تر و حرفه ای تر می تواند نیاز کاربران درخواست دهنده آن موضوع را برطرف کند.
برای تعریف یک سایت خوب هم نمی توان فاکتورها یا مواردی را تک به تک نام برد که اگر این موارد را سایتی داشته باشد بگویم سایت خوبی است؛ اما با این وجود من یک تعریف بسیار ساده برای یک سایت خوب دارم، اگر این تعریف در خصوص سایت شما صدق می کند یعنی اینکه شما سایت خوبی دارید و صد درصد می توانید جایگاهی متناسب با موضوع شغلی و سایت خود در نتایج صفحه اول گوگل داشته باشید:
چگونگی رسیدن به صفحه اول گوگل خود یک سؤال کاملاً تکراری است که توسط هر شخصی پرسیده میشود و البته مباحث بسیار مفصلی را شامل می شود اما در این بخش فقط به یک اشاره خود گوگل بسنده می کنیم.
گوگل چندین روش و نکته مهم برای اینکه بتوانید رتبهخوبی در نتایج جستجو گوگل کسب کنید را اشاره کرده است که در ادامه آوردهایم:
- ارائه محتواهای باکیفیت
گوگل همیشه تلاش میکند که برای درخواستها و سؤالاتی که از سمت کاربران برای او ارسال میشود بهترین جوابها را پیدا و ارائه کند. حال اگر وبسایت شما در موضوع و حیطه کاری خودش بهترین مطالب را ارائه کند صدالبته وبسایت شما جزء اولین انتخابها و اولویتها برای گوگل است که شمارا به کاربران خودش در نتایج جستجو معرفی کند و در راستای همین موضوع در سرچ کنسول خود بخشی را به نام Search Analytics برای مدیران سایتها قرار داده است که از طریق آن میتوانید بفهمید که کدام جستجوهای کاربران، به نمایش سایت شما در نتایج جستجو گوگل منجر شده است و از بین تعداد نمایش لینک شما برای کاربران چه تعداد بر روی لینک وبسایت شما کلیک کردهاند
- وبسایت واکنش گرا
(واکنش گرا یا responsive: سازگاری صفحات سایت با نسخههای مختلف موبایل و تبلیت با صفحه نمایشهای مختلف) بسیاری از کاربران از گوشیهای هوشمند برای جستجو در وب استفاده میکنند؛ و درعینحال که گوگل تلاش میکند بهترین نتیجه ممکن را برای سؤال کاربران خود پیدا کند و نمایش دهد، به این نکته نیز توجه میکند که نتیجهای که برمیگرداند ازلحاظ نمایش و وضعیت ظاهر شدن بر روی دستگاه کاربر نیز یک نمایش زیبا و یک تجربه خوب را برای کاربر به همراه داشته باشید و برای همین منظور هم گزینه Mobile Usability را در کنسول جستجوی خود برای بهبود بخشیدن به نحوه نمایش صفحات سایت بر روی کاربرانی که از گوشیهای هوشمند استفاده میکنند ارائه کرده است.
- استفاده از عناوین و برچسبهای مفید و مرتبط
در سایت خود از عناوین و برچسبهای مفید و دقیق استفاده کنید. استفاده از عناوین واضح و بهکارگیری متا تگهای دقیق برای توضیح مطالب و صفحات مختلف، همگی به گوگل کمک میکنند تا سایت و صفحات شمارا بهخوبی درک کنند و درنتیجه در نمایش نتایج جستجو، توضیحات و اطلاعات مفید و مستقیمی را استفاده کنند.
- استفاده از دادههای ساختاریافته یا اصطلاحا structured data ها در سایت
تعریف دادههای ساختاریافته باعث ایجاد یک تجربه و حس خوب برای کاربران در هنگام جستجو در گوگل میشود مثل نمایش ستاره کنار نتایج جستجو یا تاریخ و اطلاعات اضافی در خصوص اخبار و رویدادها و یا نمایش سرچ باکس اختصاصی در نتایج جستجو برای سایت شما. یکی از ابزارهای که در همین راستا و برای برچسبگذاری و تعریف دادههای خاص توسط کنسول جستجوی گوگل ارائه میشود Data Highlighter نام دارد که توسط آن میتوانید دادههای خود را برای گوگل برچسبگذاری کنید.
- توجه به راهنماییها و دستورالعملهای گوگل
و در آخر گوگل توصیه میکند که از دستورالعملهای که برای داشتن یک وبسایت خوب ارائه کرده است حتماً پیروی کنید و از کارهای مشکلساز که بر روی رتبه و حضور شما در نتایج جستجو تأثیر میگذارد دوری کنید. کلیه این راهنماییها و دستورالعملها در مرکز آموزش و راهنمایی گوگل برای مدیریان وبسایتها قابلبررسی و مطالعه است.
در بخش آموزش سئو به کلیه نکات و فاکتورهایی پرداخته ایم که شما باید در سایت خود رعایت کنید تا یک سایت خوب از دید موتورهای جستجو داشته باشید و ربات ها جستجو گر نیز بتوانند صفحات سایت شما را به خوبی پیدا کرده و هم منظور و هدف هر صفحه را به خوبی درک کنند، همچنین در روند بهینه سازی سایت خود برای حفظ و ارتقاء جایگاه رتبه سایت در نتایج جستجو می توانید از ابزار قدرتمند گوگل وبمستر بهره ببرید که در بخش آموزش گوگل وبمستر نیز به صورت کامل به این موضوع پرداخته ایم.
فاکتورهای مهم در سئو سایت
تناقض های سئو سایت
در سئو سایت و تکنیکهای مطرحشده توسط اشخاص و سایتهای معتبر و حتی خود گوگل ممکن است با تناقضهای زیادی برخورد کنید، تناقضهایی بین معیارهای رتبه دهی سایتها و موارد تأثیرگذار یا بدون تأثیر در سئو سایت.
بهعنوانمثال یکی از فاکتورهای مؤثر در رتبهبندی سایتها، دامنه سایت است، اما اینکه دامنه چندبخشی باشد و از کاراکتر خط تیره (-) در آنها استفاده شده باشد یا نه و یا بودن کلمات کلیدی در نام دامنه و یا تاریخ انقضاء دامنه و… همگی میتوانند جزء فاکتورهای تأثیرگذار باشند و شاید هم واقعاً تأثیرگذار نباشند و حتی با فرض تأثیرگذار بودن اینکه تا چه میزان بر روی رتبهبندی سایتها تأثیرگذار هستند، هیچچیزی بهصورت رسمی و با اعداد و ارقام دقیق مشخص نیست.
و یا در خصوص تأثیر محتوا یا لینکهای خارجی، اینکه کدامیک مهمتر هستند و یا درصدهایی که در سطح وب اعلام میشود که مثلاً لینکهای خارجی فرضاً ۷۳.۵% در سئو سایت تأثیر دارند و یا درصدهای عجیبوغریب دیگری که در خصوص سایر فاکتورها بیان میشود، باید بگویم که در خصوص فاکتورهای تأثیرگذار در رتبهبندی سایتها و میزان تأثیر هرکدام، هیچ قانون و مقررات از پیش نوشتهشده و هیچچیز مطلقی وجود ندارد و البته که موتورهای جستجو ازجمله گوگل نیز هرگز این موارد را بهصورت دقیق و البته صادقانه بیان نخواهند کرد، چراکه ارائه اطلاعات دقیق در خصوص فاکتورهای تأثیرگذار در رتبهبندی سایتها و اعلام میزان تأثیر هرکدام میتواند مورد سوءاستفاده بسیاری از وبمستران سودجو قرار بگیرد؛ و این فاکتورها و الگوریتمهای رتبهبندی سایتها بهصورت مدام در حال تغییر و بروز رسانی میباشند و هیچچیز ثابت و همیشگی نیز وجود ندارد.
تجربههای افراد و سایتهای مختلف هم بسیار متنوع و گاهی متفاوت است، بهعنوانمثال ممکن است در حالتی یک دامنه با کلمات فارسی (چه فینگلیش چه دامنه فارسی) نتیجه بسیار خوبی گرفته باشد و یک دامنه دیگر با چندبخشی بودن و حتی استفاده از چندین کاراکتر خط تیره بین کلمات رتبه خوبی گرفته باشد. در اینجا ما نمیتوانیم این نتیجهگیری را بکنیم که این موارد تأثیرگذار هستند و از اهمیت بالاتری نسبت به سایر معیارها برخوردار هستند، چون فقط یک فاکتور نیست و بیش از ۲۰۰ فاکتور وجود دارد که در رتبهبندی سایتها در نظر گرفته میشوند.
در برخی از سایتها و مطالبی که توسط اشخاص مختلف در خصوص فاکتورهای تأثیرگذار در سئو سایت مطرح میشود تضادها و تناقضهایی را ممکن است مشاهده کنید، بهجای اینکه ذهن خود را درگیر این موضوع کنید که آیا فاکتور X در سئو سایت تأثیر دارد یا خیر و اگر تأثیر دارد تا چه مقداری تأثیر دارد، تمام هدف خود را بگذارید بر روی سه نکته ذیل و مطمئن باشید سایت شما جایگاه پایداری را در نتایج جستجو گوگل کسب خواهد کرد:
اول اینکه هدف سایت، کاربران باشد و برای این تلاش کنید که درزمینه کاری خود بهترین خدمات را از طریق سایت خود به کاربرانتان ارائه کنید.
دوم اینکه نیمنگاهی به رباتهای جستجوگر داشته باشید و سایت را برای درک و فهم این رباتها بهینه کنید بهنحویکه بتوانند بهسادگی به بخشهای مختلف سایت دسترسی داشته باشند و دقیقاً منظور و هدف شما را از اطلاعات مندرج در سایت بهخوبی درک کنند.
سوم اینکه هر فاکتوری که بر روی تجربه استفاده کاربر از سایت بهصورت مستقیم یا غیرمستقیم تأثیرگذار است را بدون اینکه بخواهید بدانید آن فاکتور چقدر در سئو سایت تأثیرگذار است آن را بهدقت در سایت خود رعایت کنید.
تمامی مواردی که کتاب آموزش سئو و در سایت hiwebmaster.org ارائه گردیده است مهمترین نکات و مطالبی هستند که در سایتهای معتبر ازجمله گوگل استناد شدهاند همچنین برخی از این موارد از ابزارهای تحلیلی خود گوگل ازجمله کنسول جستجو استخراج شدهاند. بسیاری از این نکات بر روی سایتها متفاوت با حالتهای مختلف تست و بررسیشده و میتوانید با خیالی آسوده آنها را در سایت خود اعمال کنید، شاید برای برخی از فاکتورهای ذکرشده نتوان دلیل قابل قبولی برای مؤثر بودن در رتبهبندی سایتها آورد اما حداقل آن است که آن موارد ضرری را متوجه سایت شما نخواهند کرد و اگر فرض بگیریم تنها شرط رتبهبندی سایتها، آن فاکتور خاص باشد (تمامی معیارها و فاکتورها برای دو سایت یکسان باشند) فاکتورهای ذکرشده در رتبهبندی یک سایت میتوانند تأثیرگذار باشند. خصوصاً اگر در تجربه استفاده کاربر از سایت تأثیرگذار باشند.
بسیاری از فاکتورها تأثیر بالایی در رتبهبندی سایت دارند و بسیاری دیگر تأثیر نسبتاً کمتری دارند و واقعاً نمیتوان بهصورت کاملاً تفکیکشده و با اعداد و ارقام دقیق، تعیین کنیم که هر فاکتور چه میزان در سئو سایت تأثیر دارد، بنابراین تمامی نکات را رعایت کنید و در خصوص برخی از موارد با دقت و تمرکز بیشتری وقت بگذارید.
مثال کنکور را به خاطر بیاورید، فرض کنید از ضریب دروس دقیقاً مطمئن نیستیم و اصلاً ضرایب نیز اعلام نشده باشد اما فقط میدانیم که برخی دروس ضرایب بالاتر و تأثیر بالاتری در تعیین رتبه ما دارند. با توجه به نوع رشته تحصیلی، اینکه بتوان حدس زد کدام دروس میتوانند دارای ضریب بالاتری باشند کار زیاد سخت و پیچیدهای نخواهد بود؛ و درنتیجه کافی است بر روی آن دروس تمرکز و وقت بیشتری بگذاریم.
بنابراین هدف در سئو سایت داشتن سایتی در صفحه اول گوگل است اما سئو فقط بهینه کردن یا قابلفهم کردن سایت برای گوگل و رباتها نیست و این فقط نیمی از قضیه سئو است و نیمه دیگر بهینه کردن سایت برای کاربران است بهنحویکه تجربه خوبی برای آنها هنگام استفاده از سایت رقمزده شود و این تجربه کاربری خودش مبنای بسیاری از فاکتورهای گوگل برای رتبهبندی سایتها است و گوگل با الگوریتمهای متعدد و هوش مصنوعی قوی خود بر اساس همین تجربه کاربری و رفتارها و عکسالعملهای کاربران هم در سایت و هم در سطح اینترنت نتیجهگیری میکند که آیا سایت شمارا در رتبههای برتر قرار دهد یا خیر.