اقدامات بهینه سازی داخل سایت یا On Page SEO
برخی از اقداماتی که در بهینه سازی سایت انجام می شود مربوط به خود سایت است مثلا سرعت سایت، واکنشگرا بودن قالب سایت، نوشتن تگ توضیحات برای نوشته ها و صفحات مختلف، لینک سازی داخلی که بین مطالب مختلف انجام می شود، تگ گذاری های صحیح برای محتوا، اجازه دسترسی ربات ها به بخش های مختلف سایت و مواردی از این قبیل که همگی به صورت صد درصد تحت کنترل شما هستند و در داخل سایت انجام می شود این اقدامات را بهینه سازی داخلی یا On Page SEO می گوئیم.
اقدامات بهینه سازی خارج سایت یا Off Page SEO
در روند سئو برخی از اقدامات و کارهای که انجام می شود به سایت شما مربوط نبوده و در خارج از سایت و در سطح وب انجام می شود مثلا لینک سازی خارجی، فعالیت در شبکه های اجتماعی، انتشار ویدئو در سایت های اشتراک ویدئو، حضور در انجمن های تخصصی مربوط به حیطه کاری و پاسخگویی به سوالات و مشکلات دیگران، ثبت سایت در سایت های دایرکتوری مشاغل و نیازمندی های آنلاین و مواردی از این قبیل که را بهینه سازی خارجی یا Off Page SEO گفته می شود.
همانطور که اشاره کردیم اقدامات ما در روند سئو یا داخل سایت است یا خارج از سایت و نحوه پیاده سازی این اقدامات با سه روش یا سه تکنیک مختلف انجام می شود:
سئو کلاه سفید یا White hat SEO
سئو کلاه سفید استفاده از تکنیک و ابزارهایی در بهینه سازی سایت است که هدف ارائه خدمات خوب و با کیفیت به مخاطبین آن سایت است و قوانین و دستورالعمل های موتورهای جستجو (گوگل) به طور کامل رعایت شده باشد.
به عنوان مثال از بهترین تکنیک های سئو کلاه سفید، تولید محتواهای دست اول و بسیار با کیفیت می باشد که به نحوه احسن برچسب گذاری شده باشند و در مطالب مرتبط به شکل صحیح و طبیعی لینک شده باشند. در سئو کلاه سفید از تکنیک هایی استفاده می شود که منطبق بر قوانین و دستورالعمل هایی است که توسط موتورهای جستجو برای مدیران سایت ها وضع شده است و رعایت کردن آنها نیز باعث می شود سایت شما یک روند رو به رشد خوب و طبیعی در نتایج موتور های جستجو داشته باشد.
در استفاده از روش های بهینه سازی کلاه سفید می توانید مطمئن باشید که هیچ خطر و جریمه ای متوجه سایت شما نمی باشد. سئو کلاه سفید تکنیک ها و روش های استانداردی هستند که مورد تائید موتورهای جستجو بوده و آن ها را به عنوان قسمتی از یک طراحی خوب و استاندارد به حساب می آورند.
در مورد سئو کلاه سفید هم سوالات و مباحث متعددی مطرح است از جمله:
- تکنیک هایی سئو کلاه سفید چه مواردی هستند؟
- آیا همه سایت هایی که در صفحه اول گوگل هستد همگی سئو کلاه سفید استفاده کرده اند؟
- آیا در موضوعات رقابتی هم با سئو کلاه سفید می توانیم به صفحه اول گوگل بیائیم؟
- از کجا بفمیم شرکت یا شخصی که خدمات سئو می دهد از روش های سفید سایت ما را بهینه می کند؟
- و ….
سئو کلاه سفید تکنیک هایی که بر روی مخاطب سایت تمرکز دارند نه صرفا کسب رتبه بهتر در موتور های جستجو
در صورتی که برای بهینه سازی وب سایت خود تصمیم به استخدام یک سئو کار دارید، قبل از هر چیز از تکنیک ها و روش هایی که می خواهد برای بهینه سازی سایتتان استفاده کند سوال کنید و مطمئن شوید که از تکنیک های سئو کلاه سفید استفاده می کند. این را هم درنظر بگیرید که حتی باتجربه ترین سئو کار ها نمی توانند یک رتبه خاص را برای سایتتان به شما تضمین بدهند.
سیاه کلاه سیاه یا Black hat SEO
زمانی که شما اقدام به راه اندازی یک سایت می کنید اگر هدف فقط و فقط کسب رتبه های بالاتر در نتایج جستجو باشد و برای رسیدن به این هدف سعی کنید قوانین موتورهای جستجو را دور بزنید و یا با استفاده از تکنیک های نامتعارف بخواهید ربات های موتورهای جستجو را منحرف کنید، اصطلاحا شما از روش های سئو کلاه سیاه در حال استفاده هستید.
به عنوان مثال فرض کنید یک برند تولید کننده مواد غذایی به جای تمرکز بر روی کیفیت محصولات خود در سوپر مارکت ها با پرداخت درصد سود بالاتر از فروشندگان بخواهد که مشتریان را هنگام خرید و انتخاب بین محصولات مشابه از برند های مختلف ان ها را کامل تشویق و ترغیب به خرید آن برند خاص بکنند. همین مثال در سئو سایت نیز دقیقا صادق است یعنی وب سایت ها با توجه به این موضوع که داشتن لینک در سایر سایت ها یکی از فاکتورهای مهم موتورهای جستجو برای امتیاز دهی بالاتر به وب سایت ها می باشد اقدام به خرید لینک در سایر سایت ها بکنند.
همان طور که اشاره شد مهمترین چیز برای موتورهای جستجو کاربرانشان هستند و مهمترین موضوع برای کاربرانی که از موتورهای جستجو استفاده می کنند نیز زمانشان می باشد یعنی می خواهند در کمترین زمان به دقیق ترین و کاملترین نتایج مربوط به جستجو های خود دست پیدا کنند، بنابراین موتورهای جستجو همیشه در تلاش هستند سایت هایی که از سئو کلاه سیاه استفاده می کنند را پیدا کرده و جریمه کنند، جریمه هایی که باعث از بین رفته نتایج کسب شده این سایت ها و افت شدید در نتایج جستجو خواهد شد.
در مورد سئو کلاه سیاه مباحث و سوالات متعددی مطرح می شود از جمله اینکه:
- روش ها و تکنیک های سئو کلاه سیاه چه مواردی هستند؟
- گوگل چگونه متوجه سئو کلاه سیاه می شود؟
- جریمه های که گوگل برای سئوکارهای کلاه سیاه درنظر می گیرد چه مواردی هستند؟
- آیا می توانیم سئو کلاه سیاه طوری استفاده کنیم که گوگل متوجه نشود؟
- در سال ۲۰۲۰ آیا اقدامات جدیدی به لیست سئو سیاه اضافه شده است؟
- آیا خود گوگل در مورد سئو کلاه سیاه صحبتی کرده است؟
- و ….
سئو کلاه خاکستری یا Gray hat SEO
سئو کلاه خاکستری در حقیقت بین سئو کلاه سفید و سئو کلاه سیاه قرار دارد.
فرض کنید شما می خواهید در آزمون کنکور دانشگاه ها شرکت کنید، یک راهکار این است که صرفا کتب و منابع درسی معرفی شده را مطالعه کنید، روش دیگر نیز این است که در کنار مطالعه دقیق منابع درسی از کلاس های کمک آموزشی، تکنیک های تست زنی و… استفاده کنید. (البته این یک مثال است و شرکت در کلاس های کمک آموزشی و آشنایی با تکنیک های تست زنی و .. خلاف قوانین سازمان سنجش نمی باشد)
در سئو کلاه خاکستری، نه ۱۰۰% طبق قوانین موتورهای جستجو حرکت می کنیم و نه برخلاف آن ها، یعنی با توجه به احترام به قوانین و دستورالعمل های موتورهای جستجو و رعایت آن ها بر روی نکات و فاکتورهایی که برای رتبه بندی سایت ها توسط موتورهای جستجو مهم می باشد تمرکز می کنیم و بدون اینکه بخواهیم از این نکات سوء استفاده کنیم از آن ها جهت بالا بردن رتبه سایت خود کمک می گیریم.
رایج ترین مثالی که در این خصوص وجود دارد لینک های خارجی سایت می باشد، گوگل صراحتا اعلام می کند که شما نباید اقدامی جهت گرفتن لینک برای سایت خود بکنید به خصوص خرید لینک (به دیگران پول بدهید تا لینک سایت شما را در سایت خود منتشر کنند) اما از آنجایی که یکی از فاکتورهای مهم در سئو و رتبه بندی موتورهای جستجو تعداد و کیفیت لینک های است که سایر سایت ها به ما داده اند، بنابراین ما منتظر نمی نشینیم که سایر سایت ها به ما لینک بدهند بلکه خود برای گرفتن لینک از سایر سایت ها اقدام می کنیم که البته خود این موضوع بسیار مفصل تر در فصل های بعد به آن پرداخته شده است.
می توان گفت اکثر سئو کارها جزء سئو کارهای کلاه خاکستری به حساب می آیند.
چون برای بهینه سازی سایت تمام تلاش خود را بر روی تقویت فاکتور ها و معیار هایی می گذارند که موتور های جستجو بر اساس آن ها، سایت ها را رتبه بندی می کنند. و هدف اصلی از بهینه سازیی، کسب رتبه بهتر در موتور های جستجو است، و نه تمرکز بر روی مخاطبین
اما در مورد سئو کلاه خاکستری نیز سوالات متعددی وجود دارد، از قبیل:
- تکنیک های سئو کلاه خاکستری چه تکنیک و روش هایی هستند؟
- آیا لینک سازی خارجی یک تکنیک کلاه خاکستری است یا کلاه سفید؟
- گوگل برای سئو کلاه خاکستری چه جریمه هایی اعمال می کند؟
- چگونه متوجه شویم اقداماتی که انجام می دهیم سئو کلاه خاکستری هستند یا کلاه سفید؟
- و ….
آموزش سئو کلاه خاکستری کمک می کند بدانید روش هایی که برای بهینه سازی سایت استفاده می کنید آیا کلاه خاکستری هستند یا خیر؟ و چطور از آن ها استفاده کنیم تا گوگل ما را جریمه نکند!
توضیح:
اصطلاح کلاه سیاه در کامپیوتر و اینترنت به روش ها و یا اشخاصی اطلاق می شود که از دانش خود جهت تخریب و خرابکاری مانند هک کردن، تولید و انتشار ویروس و … استفاده می کنند و در مقابل آن اصطلاح کلاه سفید به روش ها و یا اشخاصی اطلاق می شود که قصد خرابکاری یا سوء استفاده از دانش خود را ندارند.
در صورتی که برای بهینه سازی وب سایت خود تصمیم به استخدام یک سئو کار دارید، قبل از هر چیز از تکنیک ها و روش هایی که می خواهد برای بهینه سازی سایتتان استفاده کند سوال کنید و مطمئن شوید که از تکنیک های سئو کلاسیاه استفاده نمی کند. این را هم درنظر بگیرید که حتی باتجربه ترین سئو کار ها نمی توانند یک رتبه خاص را برای سایتتان به شما تضمین بدهند.
تکنیک ها و روش های که در سئو کلاه سیاه استفاده می شود را روش های اسپم نیز می گویند.
گوگل در بخش آموزشی مخصوص وبمسترهای خود، در یک بخش تحت عنوان: Quality guidelines کامل به این موضوع پرداخته است و اکیدا توصیه می کند که به این دستورالعمل ها (که در ادامه لیست کامل آن ها ذکر شده است) نهایت دقت را داشته باشید و از آن ها دوری کنید، چرا که تخلف از هریک از این قوانین می تواند به طور کلی باعث خارج شدن سایت شما از فهرست گوگل شود و یا باعث تکنیک های سئو شود و یا توسط الگوریتم های گوگل سایت شما جریمه شوید، و اگر سایتی به خاطر این روش های اسپم جریمه شود، دیگر در نتایج جستجو گوگل نشان داده نخواهد شد.
در ادامه به معرفی برخی از روش های سئو کلاه سیاه اشاره شده است، روش های اسپم که خود گوگل توصیه کرده از آن ها دوری کنید و استفاده از این روش ها و تشخیص گوگل به این که شما می خواهید از طریق فریبکاری به صفحه اول گوگل برسید برای شما جریمه های گوگل را به همراه خواهد داشت.
- Automatically generated content : تولید محتوا به صورت اتوماتیک
- link schemes : تبادل و یا خرید لینک برای سایت
- Creating pages with little or no original content ایجاد صفحات زیاد با محتوای کم و یا نامعتبر
- Cloaking : در لغت به معنای درلفافه پیچیدن و پنهان کردن می باشد، و منظور ایجاد صفحات در دو نسخه متفاوت یکی برای کاربران و یکی برای ربات های موتورهای جستجو
- Sneaky redirects : تغییر مسیر و ریدایرکت کاربران به صورت مخفیانه
- Hidden text or links : استفاده از متون و یا لینک های مخفی
- Doorway pages : ایجاد صفحات متعدد با کیفیت پائین و استفاده از این صفحات به عنوان یک دروازه ورود به یک صفحه خاص
- Scraped content : ایجاد محتوا فقط با ناخنک زدن به مطالب و محتواهای سایر سایت ها
- Affiliate programs : مشارکت در فروش محصولات و خدمات سایر سایت ها با کپی کامل مطالب همان سایت بدون اضافه کردن هیچ مطلب اضافی و مفید دیگر به آن ها
- irrelevant keywords : پرکردن صفحات سایت با کلمات کلیدی
- malicious behavior : ایجاد صفحات به منظور خرابکاری مثلا نصب تروجان یا انتشار ویروس و ..
- Abusing rich snippets markup : سوء استفاده و یا استفاده بیش از اندازه ریچ اسنیپت ها (rich snippets : زبان نشانه گذاری، یک زبان جهت دادن اطلاعات بیشتر و قابل فهم از سایت برای ربات های موتور های جستجو )
- Sending automated queries to Google : ارسال درخواست های اتوماتیک به گوگل جهت دستکاری و تغییر رتبه سایت در نتایج جستجو
- Meta tag stuffing :جاسازی تگ های متا
- Mirror websites : وب سایت های آینه ای
Page hijacking : صفحه ربایی
ایجاد یک کپی هرز از وب سایت های مشهور که محتوای مشابهی را همانند وب سایت اصلی به خزشگر وب نشان می دهد، اما وبگرد ها را به یک وب سایت نامرتبط مخرب هدایت می کند. این تکنیک را Page hijacking یا صفحه ربایی می گویند.
در نمونه تصویری که در زیر قرار داده شده است میتوانید این مفهوم را بهتر درک کنید.
Cloaking : پنهان کردن و نمایش متفاوت سایت برای کاربران و ربات ها
Cloaking در لغت به معنای در لفافه پیچیدن و پنهان کردن می باشد و منظور نمایشی متفاوت از اطلاعات سایت برای کاربران و ربات های موتور های جستجو می باشد. به عبارت ساده تر آن چیزی که در سایت به کاربر نمایش داده می شود با آن چیزی که به کرالرها و ربات ها نمایش داده می شود متفاوت است.
در این روش که جز روش های سیاه سئو محسوب می شود هدف آن فریب موتور های جستجو است، صفحات سایت در دو نسخه متفاوت ایجاد می شوند : یک نسخه از صفحه برای ربات های موتور های جستجو و یک نسخه برای کاربران
هنگامی که موتور های جستجو وارد سایت می شوند نسخه ای از مطلبی که برای آن ها تهیه شده است نمایش داده می شود، این نسخه با نسخه ای که بازدید کننده مشاهده می کند فرق دارد و معمولا به بازدیدکنندگان تبلیغات خود را نمایش می دهند.
این نوع سایت ها را موتور های جستجو به عنوان اسپمینگ شناسایی می کنند و آن ها را در لیست سیاه خود قرار می دهند.
Doorway Pages: صفحات ورود یا دروازه
صفحات دروازه، یکی از تکنیک های سئو کلاه سیاه یا black hat seo می باشد که در این روش صفحاتی که کیفیت پایینی دارند و حاوی محتوای بسیار کوتاهی هستند تولید می شوند اما به جای آن عبارت ها و کلیدواژه های مشابه بسیار زیادی در آن به چشم بخورد. این صفحات را صفحات دروازه (Doorway) یا درگاه (Gateway) می گویند.
Keyword stuffing : پرکردن صفحات با کلمات کلیدی
اضافه کردن کلیدواژه ها به صفحه به منظور افزایش تعداد، تنوع و چگالی کلمات کلیدی صفحه. این تکنیک را Keyword stuffing یا پرکردن صفحات با کلمات کلیدی گویند.
همیشه برای استفاده از تعداد مناسب کلمات کلیدی در یک متن ارسالی بحث های زیادی انجام گرفته است و این سوال پیش می آید که چه مقدار درصد تراکم کلمات کلیدی در سئوی کلاه سفید مناسب است؟
هیچ پارامتر ثابتی برای جواب به این پرسش وجود ندارد. تراکم کلمات کلیدی در متن، در قدیم دارای عددی بود.مثلا بین ۳ تا ۷ درصد، استفاده از کلمات کلیدی در متن توصیه شده بود. اما اکنون با تغییرات و هوشمند تر شدن گوگل، دیگر درصد معنا ندارد!
اکنون زمان طبیعی نوشتن است.شاید بتوان گفت بحث چگالی کلمات کلیدی در متن موضوعی منسوخ شده است.اکنون مطلبی از نظر سئو مناسب است که طبیعی و برای کاربر نوشته شده باشد و لینک های داخلی آن هم بدون تکرار بیش از حد، درج شده باشد.
استفاده بیش از حد کلمات کلیدی برای فریب موتور های جستجو استفاده می شود که با این روش اشتباه، موتورهای جستجو شما را به عنوان Keyword stuffing شناسایی میکنند و شما را در لیست سیاه قرار میدهند.
Mirror websites: وب سایت های آینه ای
یکی دیگر از تکنیک های سئو کلاه سیاه Mirror websites است که در این روش شخص اقدام به ایجاد وب سایت های متعددی می کند که مطالب همه این وب سایت ها یکی است و فقط از نظر تراکم کلمات کلیدی و متاتگ ها ی مختلف با هم فرق دارند.