ریسپانسیو بودن سایت در حالت موبایل، تبلت و دسکتاپ قسمت مهمی از طراحی سایت است. طبق اپدیت های الگوریتم های گوگل منتشر شده است، گوگل صراحتا اشاره کرده است، که نسخه موبایل سایت از نسخه دسکتاپ مهم تر است. زیرا ترافیک بالایی از جست و جوها از طریق موبایل انجام میشود. در این مقاله با ارائه مستنداتی اهمیت نسخه موبایل سایت و تاثیر ان بر سئو سایت را بررسی میکنیم.
انواع ترافیک جستجو
تا به حال باید متقاعد شده باشید که میخواهید محتوای سایت شما بهطور برجستهای در نتایج جستجوی موتورهای جستجو (SERPs) نمایش داده شود. با این حال، دادهها نشان میدهند که شاید نخواهید در نتایج جستجوی پولی (PPC) در جایگاه اول قرار بگیرید، زیرا هزینهای که برای دستیابی به موقعیت برتر در یک کمپین PPC متحمل میشوید میتواند حاشیه سود خالص کل کمپین شما را کاهش دهد. همانطور که در شکل نشان داده شدهT دادههای منتشر شده توسط Hallam Internet در لندن در سال ۲۰۱۹ نشان میدهد که موقعیتهای تبلیغاتی شماره ۳ و شماره ۴ ممکن است بالاترین بازگشت سرمایه (ROI) را داشته باشند.
البته، بسیاری از تبلیغکنندگان ممکن است به دنبال دستیابی به جایگاه اول در نتایج جستجوی پولی باشند، زیرا این موقعیت مزایایی از جمله تقویت برند و حداکثر کردن سهم بازار را به همراه دارد. به عنوان مثال، اگر یک تبلیغکننده دارای زیرساختهای قوی در وبسایت خود باشد و قادر باشد هنگامی که در رتبه اول قرار میگیرد به تراکنش ونرخ تبدیل بالا دست یابد، احتمالا تمام تلاش خود را میکند تا موقعیت خود را حفظ کند. با این حال، دادههای منتشر شده توسط Hallam نشان میدهد که به دلیل بازگشت سرمایه پایینتر، بسیاری از شرکتها برایشان منطقی نیست که در نتایج جستجوی پولی از طریق تبلیغات در جایگاه اول قرار گیرند.
ترافیک جستجو بر اساس نوع دستگاه
بیشتر ترافیک به وبسایتها در حال حاضر از دستگاههای موبایل میآید. در سال ۲۰۲۱، در حالی که در Perficient مشغول به کار بود، اریک انگه (یکی از نویسندگان این کتاب) مطالعهای جامع در مورد ترافیک حاصل از موبایل در مقایسه با دسکتاپ انجام داد که نشان داد بیش از ۶۰% از کل ترافیک در ایالات متحده و نزدیک به ۷۰% بهطور جهانی از دستگاههای موبایل مربوط می شود، با این حال تبلتها نیز سهم ۳% دیگری از ترافیک را به خود اختصاص میدهند.
این به معنای بیاهمیت شدن جستجوی دسکتاپ نیست؛ در واقع، جستجوی دسکتاپ بیشترین زمان کل حضور در سایت (که به آن «dwell time» نیز گفته میشود) را از بازدیدکنندگان بهطور کلی ارائه میدهد و تقریباً تعداد مشابهی از بازدید تعداد صفحات را نسبت به دستگاههای موبایل به دارد. همچنین از مطالعه Perficient گرفته شده است، در مجموع زمان کل حضور در سایت را برای کاربران دسکتاپ در مقایسه با کاربران موبایل بهطور نشان میدهد.
گوگل از مدتها پیش از اهمیت روزافزون دستگاههای موبایل آگاه بوده و در آوریل ۲۰۱۵ اولین بهروزرسانی الگوریتمی را برای تمرکز بر این دستگاه موبایل منتشر کرد. این اعلامیه بهطور غیررسمی توسط متخصصان این حوزه به نام «موبیلگدون» شناخته شد و بسیاری انتظار داشتند که این بهروزرسانی باعث تغییرات چشمگیر در نتایج جستجو شود. در واقع، هرگز تغیر نتایج جست و جو به صورت درماتیک و اساسی از جمله علاقه مندی های گوگل نبوده و نیست. زیرا همانطور که در مقاله سفر جستجو کاربر از جستجو تا تراکنش با امار نشان دادیم، رضایت کاربران از گوگل از سال ۲۰۰۲ تقریباً در سطح ۸۰% باقی مانده است. این موضوع در نحوه برخورد گوگل با تغییر به ایندکس شدن اولیه سایت در حالت موبایل (Mobile-First Indexing) نیز منعکس شده است، که در اعلامیه اولیه در نوامبر ۲۰۱۶ به این صورت بیان شد:
امروزه، بیشتر مردم از دستگاههای موبایل برای جستجو در گوگل استفاده میکنند. با این حال، سیستمهای رتبهبندی ما همچنان ایندکس محتوای صفحه نسخه دسکتاپ را برای ارزیابی ارتباط آن با کاربر بررسی میکنند. این موضوع میتواند زمانی که صفحه موبایل محتوای کمتری نسبت به صفحه دسکتاپ دارد مشکلاتی ایجاد کند، زیرا الگوریتمهای ما صفحهای را که یک جستجوگر با موبایل مشاهده میکند را ارزیابی نمیکنند.
تقریباً همه در متخصصان این حوزه انتظار داشتند که این تغییر بهمراتب سریعتر از آنچه که انجام شد، انجام شود. دلیل اینکه این تغییر به این سرعت پیش نرفت، این است که گوگل باید آزمایشهای گستردهای را بر روی هر تغییری که در نحوه شاخصگذاری و رتبهبندی محتوا اثر میگذارد، انجام دهد تا تأثیرات منفی ناخواسته بر نتایج جستجو را به حداقل برساند. به دلیل مقیاس گسترده جستجو، این فرآیند بسیار پیچیده و زمانبر است.
تا مارس ۲۰۲۰، یعنی بیش از سه سال بعد، گوگل تاریخ معینی سپتامبر ۲۰۲۰ را برای تبدیل به Mobile-First Indexing بهطور جهانی اعلام کرد. مد نظر داشته باشید انجام چنین تغییری، بهطور شگفتانگیزی پیچیده است و تا نوامبر ۲۰۲۲، گوگل هنوز بهطور کامل و ۱۰۰% این تغییر را پیادهسازی نکرده بود. با این حال، اکثر سایتها بهصورت Mobile-First Indexing شاخصگذاری میشوند. چنانچه سایت شما مشکلات غیرعادی و دشواری دارد، احتمالاً به همین صورت شاخصگذاری شده است.
از نظر SEO، این بدان معناست که گوگل نسخه موبایل سایت شما را مرور کرده و ساختار و محتوای آن را تحلیل میکند تا نوع جستجوهایی را که به سایت شما مرتبط است، تعیین کند. بنابراین، بخش عمدهای از تمرکز SEO شما باید بر روی نسخه موبایل سایتتان باشد.
این واقعیت که بیشتر بازدیدکنندگان سایت شما از دستگاههای موبایل خواهند بود، اهمیت زیادی دارد. وجه دیگر این ماجرا، به این معناست که طراحی وبسایت باید با تمرکز بر عملکرد، طراحی و چیدمان موبایل آغاز شود. همچنین به این معناست که برای اکثر جستجوها، باید ساختار و قالب نتایج جستجوی در حالت موبایل گوگل را بررسی کنید. شکل زیر نمونهای از نتایج جستجو برای عبارت “دوربینهای دیجیتال” را نشان میدهد. در سه صفحه اول نتایج در دستگاههای موبایل، فرصتهای رتبهبندی در Google Shopping، جعبههای “People Also Ask” و جستجوی محلی وجود دارد. بخش اصلی استراتژی SEO شما باید شامل درک جایگاه جستجو در این سطح از جزئیات باشد، زیرا میتواند بهطور مستقیم بر روی رتبه بندی کلمه کلیدی مورد هدف شما تأثیر بگذارد.
هدفگذاری برای جستجوهای اطلاعاتی کاملاً متفاوت است، همانطور که در شکل زیر نشان داده شده است. در اینجا همچنان Google Shopping در بالای نتایج قرار دارد اما دو صفحه بعدی پر از دسترسی به محتوای اطلاعاتی است. در نتیجه، ماهیت فرصتهای رتبهبندی یکسان نیست.