سیستم امتیاز دهی به کیفیت نتایج ارائه شده توسط گوگل
گوگل بر اساس تحلیل ها و آنالیزهای وب سایت های مختلف (از لحاظ فنی، ظاهری، نحوه ارائه و …) و شناسایی رفتارهای مدیران سایت ها و کاربران (ائم از طبیعی یا اسپم بودن) فاکتورهایی رتبه بندی سایت ها را مشخص می کند و مهندسین و برنامه نویس های این شرکت بر اساس این فاکتورها، الگوریتم های رتبه بندی سایت ها را برنامه نویسی و پیاده سازی می کنند. حال این سوال پیش می آید که گوگل چطور عملکرد خودش در رتبه بندی ها را می سنجد؟
کاملا مشخص است که تمام هدف و تلاش گوگل بهبود الگوریتم ها و در نتیجه بهبود نتایج ارائه شده در نتایج جستجو کاربران است و برای اینکه کیفیت نتایج استخراج و ارائه شده را بسنجد باید سیستم ارزیابی بسیار قدرتمند و دقیقی داشته باشد. طبیعی است که این کار توسط انالیز رفتارهای کاربران در جستجوهایی که می کنند و بازدید هایی که از سایت ها انجام می دهند رقم می خورد.
اما گوگل فقط به این قضیه اکتفا نمی کند و به صورت دستی و توسط افرادی نتایج ارائه شده را بازهم بررسی و انالیز می کند و از آن ها نیز فیدبک می گیرد. که آیا رتبه بندی ها به خوبی انجام شده است یا نه.
این اشخصاص که قرار است به صورت دستی نتایج را برای گوگل بررسی و آنالیز کنند را اصطلاحا Search Quality Rater یا به اختصار Rater می گویند که ما آن ها را “ارزیاب های گوگل” یا “ممیزهای گوگل” می نامیم.
خوب شما اگر جای گوگل باشید و قرار باشد افرادی را استخدام کنید تا برای شما این کار را انجام دهند، چه کار مهمی در ابتدا باید انجام دهید؟
بله، شما باید یک سیستم ارزیابی و رتبه بندی داشته باشد، باید معیار های دقیق و مشخصی را قبل خودتان تعریف کنید تا این کارمندان یا اصطلاحا ارزیاب های بنده خدا بتوانند طبق آن دستور العمل سایت ها و نتایج را بررسی و تحلیل و آنالیز های خود را بر اساس آن دستورالعمل در درجه اول انجام دهند و طبق همان دستور العمل نتایج و گزارشات را ثبت و ارائه کنند.
گوگل هم دقیقا همین کار را کرده است و چنین دستورالعملی را تدوین و ارائه کرده است که تحت عنوان Search Quality Program معرفی و ارائه شده است. چراکه اگر این کار را انجام ندهد هر ارزیابی بر اساس سلیقه شخصی خودش این رتبه بندی را انجام می دهد و هر کسی یک سری معیار متفاوت را بر اساس اولویت های دلخواه خود مد نظر قرار می دهد و از همه بدتر اینکه موضوعات بسیار متعددی در دینا و اینترنت وجود دارد که بررسی و رتبه بندی ها را بسیار سخت تر و سلیقه ای تر می کند)
این دستورالعمل می تواند برای تمامی کسانی که می خواهند رتبه های برتر گوگل را کسب کنند چه مدیران وب سایت ها و چه متخصص های سئو یک نقشه راه بسیار خوب و دقیق باشد و متوجه شوند چه چیزهایی برای گوگل مهم است و گوگل چه معیارهایی را خودش در رتبه بندی سایت ها لحاظ می کند.
آنچه پیش روی شما است
در این بخش به صورت کامل در مورد این راهنمای ارزشمند گوگل صحبت می کنیم و سه نکته را در برنامه کاری خود قرار داده ایم:
- اول ترجمه و ارائه محتوای این راهنما و دستورالعمل گوگل به زبان فارسی، به زبانی ساده و روان با رعایت امانت محتوا در ترجمه
- دوم اینکه در این دستورالعمل تمامی مثال های برای نمونه سایت های خارجی و جستجوهای انگلیسی افراد زده شده است که ما تمام تلاش خود را می کنیم تاجایی که می شود بر اساس تجربه خود مثال هایی به زبان فارسی و از سایت های ایرانی را تهیه و ارائه کنیم، بدون اینکه به انتقال مفاهیم لطمه ای وارد شود.
- سوم اینکه از تمامی نکات، توضیحات و مثال هایی که گوگل در این دستورالعمل استفاده کرده است باید نتیجه گیری عملیاتی داشته باشیم و بدانیم با توجه به این موارد ما برای سئو سایت خود و برای کسب رتبه های برتر و ماندگار بهتری است چه کاری برای سایت خود انجام دهیم.
Page Quality and Needs Met Rating
برای شروع و ورود به دنیای ارزیاب های گوگل دو اصطلاح مهم و متداول وجود دارد که بهتر است همین جا و در همین ابتدا با آن ها آشنا شویم و می توان گفت کل مباحث این کتاب و این سیستم ارزیابی گوگل پیرامون این دو اصطلاح است:
- Page Quality Rating که به اختصار PQ Rating نامیده می شود و منظور امتیازی است که به کیفیت یک صفحه داده می شود.
- Needs Met Rating که به اختصار NM Rating نامیده می شود و منظور امتیازی است که به یک صفحه داده می شود، بر اساس اینکه آن صفحه چقدر تواسته کمک کند که نیاز کاربر بر اساس جستجویی که کرده است برآورده و رفع شود.