دسته بندی ها و برچسب ها
۴ دیدگاه
2,374

قابلیتی که در سیستم مدیریت محتوا وردپرس ( و البته بسیاری از سیستم های دیگر) وجود دارد، قابلیت ایجاد و تنظیم دسته بندی ها و برچسب ها می باشد. و دقیقا در خصوص نوع کاربرد و مسائل مربوط به سئو این دو گزینه سوالات بسیار متعددی مطرح می شود:

  1. تفاوت بین دسته بندی ها و برچسب ها چیست؟
  2. آیا حداقل و یا حداکثری برای ایجاد و به کارگیری دسته بندی ها و برچسب ها در سایتی وجود دارد یا خیر؟ و چه تاثیری در سئو سایت می تواند داشته باشد؟
  3. تنظیم یک مطلب در چند دسته بندی متفاوت، برای سئو و رتبه بندی سایت تاثیر مثبت دارد یا منفی؟
  4. آیا محدودیتی در تعداد تگ های که برای یک مطلب می توان تنظیم کرد، وجود دارد؟
  5. برچسب های زیاد و متعدد برای یک مطلب به سئو سایت لطمه می زند یا باعث سئو بهتر و رتبه های بیشتر سایت می شود؟
  6. آیا برچسب ها دقیقا همان کار “کلمات کلیدی” برای سئو یک صفحه و مطلب از سایت را انجام می دهند؟
  7. آیا در سئو سایت مزیتی نسبت به استفاده برچسب ها نسبت به دسته بندی ها یا بالعکس وجود دارد؟
  8.  و….

دسته بند ها و برچسب ها و تاثیر آن ها در سئو سایت

و اگر در سطح وب جستجو کنید، برای این موارد صحبت های زیاد و چه بسا متناقض زیادی را خواهید دید. که در این مقالعه سعی می کنیم کلیه این سوالات را از جنبه های مختلف بررسی کنیم و بهترین پیشنهاد ها را بدهیم تا متوجه شوید در سایتتان چه کاری باید برای استفاده از این دو قابلیت انجام دهید و تغییرات مورد نظر را اعمال کنید تا بتوانید از لحاظ سئویی بهترین استفاده را از این قابلیت ها بکنید و نتایج خوبی را در نتایج جستجو گوگل داشته باشید. و هم در جای صحیح خود از هرکدام از این موارد استفاده کنید.

هدف و کاربرد دسته بندی ها و برچسب ها

قبل از اینکه در خصوص موارد بالا صحبت کنیم، باید دقیقا بدانیم که دسته بندی ها و برچسب ها برای چه کاری هستند!!!

دسته بندی و برچسب هر دو برای طبقه بندی مطالب سایت می باشند و هدف هر دو قابلیت این است که مطالب سایت به گونه ای مرتب شوند که خوانایی و کاربری سایت بالاتر رود و کاربر به راحتی از طریق این طبقه بندی های به مطالب مختلف که در یک حیطه و گروه دسته بندی شده اند دسترسی داشته باشد.

دسته بندی ها

دسته بندی های برای گروه بندی مطالب متعدد سایت است، مطالب متعددی که هر کدام می تواند در یک دسته بندی و در یک مضوع مشخص طبقه بندی شوند و یکی از قابلیت های دسته بندی ها زیر مجموعه ها هستند، یعنی دسته بندی های تو در تو و دسته بندی ها برای مطالب گسترده و بسیار زیادی که در خصوص یک موضوع مشخص قرار است در سایت منتشر شوند مورد استفاده قرار می گیرد.

به عنوان مثال در یک سایت آژانس هواپیمایی، بخشی برای خدمات،تور و بلیط کیش می تواند وجود داشته باشد، این سایت احتمالا در خصوص معرفی هتل های کیش نیز ممکن است بخواهد اطلاعاتی را ارائه کند که در لینک سازی این دسته بندی ها چنین ساختاری را در این سایت می تواند داشته باشد:

https://sire.com/category/kish/hotels/

برچسب ها

برچسب ها برای توصیف جزئیات یک مطلب از سایت مورد استفاده قرار می گیرند، و به نوعی برای ارتباط دادن مطالب متعددی به کار می روند که در این جزئیات با یکدیگر مشترک هستند. و عملا برچسب ها قابلیت سلسه وار بودن را ندارند.

اجازه بدهید یک مثال بزنیم تا دقیقا بدانید کجا باید از دسته بندی استفاده کنید و کجا از برچسب ها:

یک سایت خبری را در نظر بگیرد که اخبار سیاسی، اقتصادی، ورزشی، هنری و … در سایت خود منتشر می کند، خب در نگاه اول مشخص است که برای هر کدام از این موضوعات نیاز است که یک دسته بندی ایجاد کند، حال همین سایت برای قسمت اخبار ورزشی خود اخبار ورزشی متعددی را می تواند منتشر کند، اخبار ورزشی فوتبال، اخبار ورزشی والیبال، کشتی و .. ، خب برای هر کدام از این موارد نیز که هر کدام شامل اخبار و مطالب متعددی هستند یک دسته بندی به صورت زیر مجموعه ای (زیر مجموعه اخبار ورزشی) ایجاد می کند. حال درنظر بگیرید که در قسمت اخبار ورزشی مربوط به فوتبال مطالبی را در خصوص تیم ملی فوتبال یا مربی تیم ملی آقای کارلوس کی روش می نویسد؛ خب برای این مطالب دیگر نیازی نیست که مثلا ما یک دسته بندی به نام آقای کی روش در سایت داشته باشم و فقط کافی است به عنوان جزئیات مربوط به هر مطلبی که به نوعی به آقای کی روش مربوط می شود ، یک برچسب با این اسم تنظیم کنیم حال این برچسب ها تمامی اخبار و مطالبی را که به نوعی در مورد آقای کی روش می باشد را به همدیگر وصل می کند و کاربری که وارد این سایت می شود به سادگی می تواند به اخبار مربوط به دسته بندی های مختلف دسترسی داشته باشد و زمانی که خبری در خصوص تیم ملی و آقای کی روش می خواند با استفاده از این تگ ها می تواند کلیه اخبار و مطالبی که جزئیات آن مربوط به این دو عبارت است را یک جا فراخوانی و مشاهده کند.

به عنوان یک مثال دیگر یک سایت آژانس هواپیمایی و گردشگری را در نظر بگیرید؛ این سایت می تواند مقالات متعددی را در خصوص هتل ها، مکان های تفریحی، مراکز خرید کیش و …بنویسد، خب هر کدام از این موارد در قالب یک دسته بندی در سایت تعریف می شود. خب زمانی که مطالب متعددی را در خصوص هتل های کیش می نویسد و آن ها را در دسته بندی هتل ها قرار می دهد، هر هتل می توانید جزئیات و ویزگی های داشته باشد که با سایر مطالب هتل های کیش مشترک باشند مثلا چند ستاره بودن یا هتل های همراه با ناهار یا هتل های نزدیک ساحل و هر کدام از این جزئیات میتواند به عنوا یک برچسب برای مطالب مربوطه تنظیم شود و کاربر با مشاهده لینک هر برچسب می تواند مطالبی که در خصوص هتل های کیش نوشته شده اند و در آن ویژگی مشترک هستند را یکجا در یک لینک که لینک مربوط به صفحه آن برچسب می باشد را مشاهده کند.

یکی از بزرگترین تفاوت بین تگ ها و دسته ها این است که شما باید پست خود را دسته بندی کنید. و لازم نیست که هر مطلب چندین یا حتی یک تگ داشته باشد و اگر پست خود را دسته بندی نکنید، آن  پست تحت دسته “دسته بندی نشده” تنظیم می شود. که البته می تواند با توجه به موضوع سایت خود طبقه بندی های “دسته بندی نشده” را تغییر نام دهید.

و البته یکی دیگر از تفاوت های دسته بندی ها و برچسب ها نوع پیشوندی است که برای این دو گزینه در url ها مورد استفاده قرار می گیرد.

http://yoursite.com/category/food/

http://yoursite.com/tag/food/

تعداد بهینه دسته بندی و بر چسب!

کلا برچسب ها برای این به سیستم های مدیریت محتوا از جمله وردپرس اضافه شده اند که نیازی نباشد برای هر اطلاعات جزئی یک دسته بندی در سایت ایجاد کرد. و برچسب ها برای کاربر پسند تر شدن سایت و بالا رفتن کارایی سایت به سیستم اضافه شده اند.

و به جزات می توان گفت هیچ تعداد دقیق بهینه ای برای تعداد دسته بندی های سایت وجود ندارد و این کاملا وابسته به گستردگی سایت ها دارد. اما نکته مهم استفاده درست از زیر مجموعه ها و برچسب ها برای طبقه بندی اطلاعات سایت است.

نکته مهمی که در سئو سایت و ایجاد و به کارگیری دسته بندی ها وجود دارد این است که در همان نقطه شروع راه اندازی سایت بهتر است به فکر ایجاد دسته بندی های متعدد و گسترده نباشید و اصلا نیاز نیست که بخواهید تمامی دسته بندی هایی که شاید مورد نیاز باشد را تحلیل و ایجاد کنید. صرفا با دسته بندی های عمومی که نیاز دارید شروع کنید، دسته بندی هایی که همان لحظه  مشغول نوشتن مطلب برای آن خواهید شد و به مرور زمان و با کمک زیر شاخه های، دسته بندی های سایت خود را رشد دهید.

زمانی که شروع می کنید برای نوشتن مطلب برای سایت، شاید روزی یکی یا سه یا ۵ تا مطلب بتوانید در سایت خود قرار دهید، بنابراین کار کاملا اشتباه و غیر بهینه ای است که شما بیاید و مثلا ۳۰ تا دسته بندی مختلف ایجاد کنید و هر کدام شاکل یک یا مثلا ۲ تا مطلب فقط باشند. با این کار عملا صفحات و لینک های متعددی در سایت خود ساخته اید با یک یا دو محتوا که باعث یک تجربه خسته کننده برای کاربر می شود و نه تنها برای سئو سایت هیچ منفعتی نخواهد داشت بلکه ممکن است به رتبه بندی های سایت نیز لظمه وارد کند. بنابراین دسته بندی هایی را ایجاد کنید که قرار است به صورت منظم در آن ها مطالب مرتبط منتشر شود.

در خصوص دسته بندی های که در سایت ایجاد می کنید این نکته را هم درنظر بگیرید که دسته بندی های وابسته به یک زمان خاص نباشند و تا حدودی مستقل از زمان باشند، به عنوان مثال در مثالی که در خصوص سایت خبری زدیم اصلا نیازی نیست که ما برای مطالب مربوط به آقای کی روش یک دسته بندی ایجاد کنیم حتی اگر مطالب متعددی در خصوص ایشان در سایت قرار می گیرد، چرا که بعد از مدتی ممکن است اصلا دیگر ایشان در فوتبال و درنتیجه اخبار ورزشی ما نباشند و ما دسته بندی داریم که دیگر هیچ توسعه ای پیدا نمی کند و حتی با ورود یه مربی جدید مجبور به ایجاد یک دسته بندی جدید می شویم و این اصلا برای سایت و کاربر پسند بودن آن خوب نیست. (کاربر پسند بودن و رفتار کاربران می توانند مهم ترین عامل تاثیر گذار در سئو و رتبه بندی سایت ها می باشند)

ایجاد دسته بندی ها به صورت زیر مجموعه ای (زیر شاخه)

به عنوان یک پیشنهاد زمانی که شما یک دسته بندی در سایت خود ایجاد می کنید و شروع می کنید مطالبی را مرتبط با آن دسته بندی بنویسید و جزئیات مطالب را توسط قابلیت tag برچسب گذاری کنید، اگر مجموع مطالبی که با یک عبارت مشخص برچسب گذاری شده اند حداقل به ۱۰ مطلب رسید و البته مطمئن می شوید که این روند ادامه دار خواهد بود، (یعنی مطالب جدیدی که به مرور زمان متناسب با آن عبارت برچسب گذاری شده در سایت قرار است منتشر شوند)، عبارت آن برچسب را به عنوان یک دسته بندی به صورت زیر دسته بالاتر ایجاد کنید و مطالبی که با آن عبارت مورد نظر برچسب گذاری شده اند را به آن دسته بندی منتقل کنید و لینک های قدیمی را هم به لینک های جدید ریدایرکت ۳۰۱ کنید (که البته افزونه هایی مانند یوست سئو این ریدایرکت را به نحو احسن برای شما انجام می دهند) ئ هرچند که یک برچسب را می توانید همیشه بگذارید به صورت یک برچسب باقی بماند

نکته ای که باید توجه داشته باشید کاربر پسند بودن و راحتی کاربر برای دسترسی به مطالب و طبقه بندی های مطالب سایت است و کاربر بتواند در سریعترین حالت ها به مطالب مورد نظر خودش دسترسی داشته باشد.

انتساب یک مطلب به چند گروه (دسته بندی) و تاثیر آن در سئو سایت

یکی از دیدگاه های اشتباهی که در خصوص سئو سایت وجود دارد این است که انتساب یک مطلب در چند دسته بندی مختلف می تواند به سئو سایت لطمه وارد کند و حتی باعث جریمه شدن سایت شما شود به خاطر محتوای تکراری.

اما به نظر ما این دیدگاه با قطعیت نمی تواند درست باشد، و کلا با ماهیت سئو سایت سازگار نیست. این را به خاطر داشته باشید که تمام هدف ما در سئو سایت و دسته بندی ها مطالب سایت این است که کاربران به سادگی به مطالب مربوط به هر موضوع از سایت دسترسی داشته باشند.

به طور کلی و به عنوان یک نکته مهم دسته بندی های مختلف و زیرشاخه های سایت باید به گونه ای چیدمان شده باشند که نیاز نباشد یک مطالب را در چند دسته بندی مختلف قرار داد (هر چند اگر از انجام آن نتوانستید اجتناب کنید و این لطمه ای به سئو سایت شما نخواهد زد)

به عنوان مثال فرض کنید سایتتان سه دسته بندی وجود دارد: تبلیغات، بازاریابی و سئو، خوب در این حالت اگر شما مطلب مرتبطی را در سایت بخواهید منتشر کنید، آن مطلب می تواند در هر یک از این دسته بندی ها و حتی ۳ تای آن ها قرار بگیرد. و کلا بهتر است یک ساختار چتری در ساخت و مدیریت این دسته بندی ها داشته باشید مثلا یک دسته بندی کلی به نام تبلیغات و بازاریابی و یک زیر شاخه ای به عنوان سئو، حال اگر مطلب منتشر شده در خصوص تبلیغات و بازاریابی است که خوب فقط در شاخه بالاتر یعنی “تبلیغات و بازاریابی” قرار می گیرد و اگر مطلب در خصوص سئو سایت بود در زیر شخه “سئو” فقط قرار بگیرد.

همچنین قرادادن یک مطلب در چند دسته بندی مختلف هیچ مزیت و امتیازی برای سئو و رتبه بندی سایت ندارد؛ و اگر شما حس می کنید این کار به کاربران شما کمک می کند و تجربه بهتری را برای کاربران در استفاده از سایت به همراه خواهد داشت، این کار را انجام دهید. و به عنوان یک قانون این را در نظر بگیرید که اگر روند سایت شما به گونه ای پیش می رود که نیاز است مطالب مختلف در دسته بندی های مختلفی قرار بگیرند و این روند استمرار دارد بایستی حتما در ساختار دسته بندی ها و برچسب گذاری های سایت خود تجدید نظر کنید.

اگر فوق العاده نگران این موضوع هستید که به خاطر محتوای تکراری ممکن است توسط گوگل جریمه شوید، می توانید برای دسته بندی مورد نظر که مطالب تکراری در آن قرار می گیرد از برچسب noindex, follow  برای صفحه مربوط به آن دسته بندی استفاده کنید.

در وردپرس اگر از افزونه سئو yoast seo استفاده می کنید در قسمت تنظیمات این افزونه در دسته بندی مربوطه می توانید گزینه noindex را برای آن صفحه انتخاب کنید

تنظیم noindex دسته بندی ها در افزونه یوست سئو

و البته دقت کنید که گزینه follow برای آن صفحه (دسته بندی) هچنان فعال باشد.

follow دسته بندی ها در تنظیمات یوست سئو

به طور خلاصه همان طور که در مطلب “تنظیمات سئو وردپرس – فهرست شدن در گوگل” در خصوص (noindex, follow) صحبت کردیم، اگر این متاتگ را برای صفحه یک دسته بندی تنظیم کنید، به ربات های موتورهای جستجو اعلام می کنید که صفحه مربوط به این دسته بندی را در نتایج خود فهرست بندی نکن (به خاطر همان محتوای تکراری که در این حالت داریم) اما تمامی لینک های مربوط به مطالب مختلف که در صفحه این دسته بندی قرار گرفته اند را دنبال کند و آن ها را بررسی و فهرست بندی کند.

جمع بندی و جواب این سوال که یک مطلب را در چند دسته بندی مختلف قرار دهیم یا خیر؟

با اینکه این قابلیت در وردپرس و شاید بسیاری از سیستم های مدیریت محتوا دیگر وجود داشته باشد که شما بتوانید یک مطلب را در چند گروه مختلف قرار دهید و دسته بندی کنید. و شاید این طرز فکر و دیدگاه نیز درست باشد که بودن یک مطلب در چند دسته بندی مختلف می تواند به کاربران سایت کمک کند، اما با وجود همه این تفاسیر دسته بندی ها درحقیقت مانند یک جدول هستند که محتوای های مروبطه در آن فهرست می شوند، فرض کنید یک کتاب داریم، این کتاب بخش های مختلف دارد و حتی هر بخش فصل های متعددی نیز دارد، آیا مطالب کتاب را می توانید در چند فصل مختلف قرار دهید و آیا این کار عاقلانه ای است؟   قطعا خیر  

آیا محدودیتی در تعداد تگ ها، برای هر مطلب وجود دارد؟

به طور خلاصه جواب این سوال خیر است و هیچ محدودتی در تعداد برچسب هایی که برای یک مطلب می توانید تنظیم کنید وجود ندارد، هر تعدادی که می خواهید حتی بیشتر از ۱۰۰۰ تک هم می توانید درنظر بگیرید.

اما هدف از برچسب ها این است که مطالب را به یکدیگر مرتبط کنید. و برجسب ها می توانند به کاربر کمک کنند تا بتوانند مطالب مرتبط به یک کلمه کلیدی را به راحتی و در یک لینک مشاهده کنند.

به صورت یک قانون کلی سعی کنید بیش از ۱۰ برچسب برای هر مطلب در نظر نگیرید مهمتر اینکه زمانی مطلب مورد نظر خود را با کلمات کلیدی مورد نظر برچسب گذاری کنید که می دانید مطالب متعددی در سایت قرار خواهند گرفت که همگی با این جزئیات مشترک می توانند به هم وصل شوند، در غیر این صورت شما ممکن است کلمات متعددی را برای برچسب هر یک از مطالب سایت تنظیم کنید و هر برچسب لینک و صفحه ای را در سایت ایجاد می کند که مجدد همان تک مطلب را در یک صفحه مجزا دیگر از سایت به کار نشان می دهد، آیا این امر کاربرپسند می باشد و باعث تجربه بهتر کاربر در استفاده از سایت و کلیک روی لینک برچسب های مختلف می شود؟؟!!!

نکته مهم: برچسب ها ” متا تگ کلمات کلیدی” نیستند!

خیر، این دیدگاه کاملا اشتباه است و شاید به خاطر همین دیدگاه اشتباه است که اغلب افراد تمایل دارند برچسب های بسیار متعدد و متنوعی را برای مطالب سایت تنظیم کنند و برچسب ها در سیستم وردپرس اصلا ارتباطی با متا تگ کلمات کلیدی ندارند و اگر می خواهید برای نوشته های خود متا تگ کلمات کلیدی را تکمیل کنید (هرچند طبق اعلام خود گوگل این فاکتور هیچ تاثیر در رتبه بندی صفحات سایت ندارد) از افزونه های مانند yoast seo می توانید استفاده کنید و در بخش مربوط به کلمات کلیدی متا مقادیر مورد نظر خود را تعریف کنید.

دسته بندی یا برچسب ها ؟ کدامیک برای سئو بهتر است؟

دسته بندی و برچسب ها هیچ کدام، هیچ امتیاز و برتری برای سئو سایت نسبت به دیگری ندارند و اگر این مقاله را به دقت خوانده باشید می دانید که هدف از هر کدام از این قابلیت ها چیست و به چه منظوری استفاده می شوند و هر دو در کنار یکدیگر برای نظم و ارتباط بهتر بین مطالب سایت شما مورد استفاده قرار می گیرند.

مطالب مرتبط

۴ دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • دمت گرم . بلاخره یکی پیدا شد این دو تا رو دقیق توضیح داد – خود دیجیتال مارکرها هم خوب توضیح نمی دادن.

    پاسخ
    • سلام
      خوشحالم که براتون مفید بوده
      تگ ها را اگر به عنوان تگ کلمات کلیدی استفاده کنید (تگ قدیمی که اصلا دیگر کاربردی ندارد) به رتبه بندی سایت شما می تواند لطمه جدی وارد کند

      پاسخ
  • ممنون من خیلی تو این مورد مشکل داشتم الان میفهمم قراره چکاری انجام بدم

    پاسخ
  • بسیار ممنون از مقاله خوبتون که به من کمک کرد درک درستی از برچسب ها و دسته ها پیدا کنم.

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.