پسوند دامنه
بدون دیدگاه
975

بخش اول:پسوند های gTLDs و ccTLDs

بررسی پسوند های عمومی مانند com. و پسوند های کشوری مانند ir. و پاسخ به یک سوال متداول: com یا ir، کدامیک بهتر است ؟!

بخش دوم:پسوند های gccTLDs و NewTLDs

بررسی پسوند های کشوری که به صورت عمومی استفاده می شوند مانند co. و پسوند های جدیدی مانند news. host. travel. و … و پاسخ به یک سوال متداول: که آیا پسوند های جدید مثل shop. یا host. می توانند به رتبه گرفتن سایت ما در آن موضوع و کلمه کلیدی مربوطه رتبه های بهتری بگیرند؟

پسوند دامنه که به آن دامنه سطح بالا یا Top-Level Domain و به اختصار TLDگفته می شود.
پسوندهای دامنه ها بسیار متنوع می باشند مثل com net org یا پسوند های دو حرفی مثل ir

پسوند دامین را به اختصار TLD می گویند و بالاترین سطح دامنه های اینترنتی است که در منطقه ریشه (Root Zone) محدوده نام دامین قرار می گیرد که می تواند یک دامنه سطح بالای عمومی مثل com. باشد و یا یک دامنه سطح بالای کد کشوری مانند ir. باشد. به عنوان مثال دامنه Hiwebmaster.org را در نظر‌ بگیرید. در این مثال، org به عنوان TLD دامنه شناخته می‌ شود.

انواع TLD ها:

۱- gTLD: generic top-level domains

در ابتدا TLD‌ها نام‌ های موجود در اینترنت (برحسب سازمان) به هفت دسته زیر تقسیم‌ شده‌ بودند که com net و org متداولترین و شناخته ترین آن ها هستند.

  1. ‌Com: سازمانهای‌ تجاری
  2. Edu: سازمانهای‌ آموزشی
  3. Gov: سازمانهای‌ دولتی
  4. Mil: سازمانهای‌ نظامی
  5. Net: سازمانهایی‌ که زیر ساخت شبکه ایجاد می کنند
  6. Org: سازمانهای‌ غیر تجاری
  7. Int: سازمانهای‌ بین المللی مانند NATO – nato.int

امروزه این دامنه ها، generic top-level domains (دامنه های سطح بالای عمومی) یا gTLDs نامیده می شوند. لغت “عمومی” به منظور تمایز این نوع دامنه ها، از دامنه های کشوری (ccTLD) آورده شده است که تنها متعلق به کشوری خاص هستند.

با توجه به رشد سریع اینترنت و نیاز به دامنه‌های بیشتر، در سال ۲۰۰۰ سازمان ICANN (متولی آدرس‌‌هاى اینترنتى و دامنه‌‌هاى‌‌اینترنتى عمومى و کشورى) تصمیم‌‌ گرفت که هفت gTLD جدید ایجاد‌ کند. این gTLD‌ های جدید به صورت زیر تعریف شدند و biz info و name معرف ترین های این سری جدید بودند.

  1. ‌‌aero: پسوند مرتبط با صنعت‌ هوانوردی
  2. biz: عمومی
  3. coop: پسوند مربوط به شرکت‌های‌ تعاونی
  4. info: عمومی
  5. museum: پسوند مربوط به موزه‌ ها
  6. name: عمومی برای اشخاص
  7. pro: پسوند مربوط به افراد‌ حرفه‌ای، حرفه افراد و شرکت‌ ها

و البته باز هم به تازگی فهرست gTLD های جدید عرضه شده اند که دارای تنوع وسیعی هستند و امکان انتخاب دامنه ای مناسب را برای کسب‌ و کار آسان تر کرده‌ است.

۲-  ccTLD: Country Code Top Level Domains

با بین‌ المللی‌ شدن اینترنت، متولیان فضای های نام دامنه و دامنه های اینترنتی تصمیم‌ گرفتند که TLD‌ها را علاوه بر تقسیم‌ بندی‌ هایی که سازمانها  و مشاغل را توصیف‌ می‌کرد، بر مبنای ناحیه‌ جغرافیایی نیز دست‌ بندی‌‌‌‌‌ نمایند. بدین ترتیب  TLD هایی دو حرفی مشخص شدند که به هر کشور یک کد دو‌ حرفی اختصاص‌ می دهند. امروزه این کدهای دو حرفی که مشخص‌ کننده کشوری‌ خاص یا منطقه‌ ای‌ خاص هستند با نام ccTLD یا Country Code Top Level Domains شناخته‌ می‌شوند. نمونه‌ هایی برای ccTLD به صورت زیر می باشد:

  • ir. متعلق به کشور ایران است
  • us. متعلق به کشور آمریکا است.

لیست تمامی TLD های که تاکنون تعریف شده اند را می توانید از این لینک مشاهده کنید.

IDN: Internation Domain Name

روال جدیدی از نام‌ دامنه است که در یک یا چند label از دامنه به جای استفاده از کارکترهای ASCII، اجازه می دهد که برخی از کشورها از الفبای زبان خود برای ثبت‌ دامنه استفاده‌ کنند. به عبارت دیگر، با توجه به بین‌ المللی‌ شدن اینترنت، کاربران برخی از کشورها مجبور می شدند که برای ثبت نام دامنه ای با نام شرکت یا محلی از کشور خود، کارکترهای مورد استفاده در زبان خود را به ASCII تبدیل کنند در حالیکه چنین کارکتری اساسا برای استفاده در دامنه تعریف نشده بود. به عنوان مثال کاربران آلمانی برای جایگزینی ‌ä و ö باید از ae یا oe استفاده می کردند. همین مساله سبب شد که ساز و کاری جهت ثبت‌ دامنه‌ هایی با کارکترهای بین‌ المللی و برای برخی پسوندهای‌ خاص ایجاد شود. به عنوان مثال وبمستر.com نمونه از یک دامنه IDN است که به زبان فارسی برای TLD دات کام ایجاد‌ شده‌ است.

از سال ۲۰۰۹ ICANN تصمیم به ایجاد نوع جدیدی از IDN نمود که در آن به ccTLD ها نیز اجازه می داد تا از نام دامنه‌ هایی مبتنی بر الفبای‌ زبان خود برای ایجاد دامنه استفاده‌ نمایند. به این نوع TLD اصطلاحا IDN ccTLDs گفته می‌ شود.

استفاده از کلمه کلیدی در پسوند دامنه (TLD) و تاثیر در سئو سایت

امروزه  TLD های بسیار متنوعی وجود دارد مثلا:
.host .Travel .baby .book .club .academy .gift
و ….

این تنوع بالا، دست ما را در انتخاب دامنه، بسیار بیشتر از پیش باز می گذارند و تقریبا برای هر حیطه کاری و شغلی کلمه مربوطه ای در این لیست ارائه شده است و خوب این سوال مطرح می شود که خریدن دامنه ای با یکی از TLD های مرتبط و حتی یکسان با کلمه کلیدی هدف می تواند باعث تقویت جایگاه سایت در نتایج جستجو و حتی رتبه گرفتن راحت تر وب سایت شود، یا خیر؟!

  • بودن کلمه کلیدی در دامنه باعث تقویت رتبه و سئو نمی شود، صرفا یک سیگنال مثبت برای گوگل جهت ارتباط بین موضوع سایت و آن کلمه می باشد.
  • اگر با این دید دامنه ای ثبت می کنید که کلمه کلیدی در TLD باشد و از این طریق خیلی سریعتر در آن کلمه رتبه بگیرید، دید اشتباهی است.
  • اگر با دید برندسازی و توجه به سایر فاکتورهای دیگر دامنه ای با TLD هم راستا به کلمه کلیدی اصلی خود خرید می کنید، این دید خوبی است. (فقط از قوانین آن TLD مطلع شوید و سابقه آن TLD را هم حتما بررسی کنیدکه چه اعتبار و پیش زمینه ای در رتبه بندی های گوگل دارد)
  • با وجود اینکه TLD های متعددی وجود دارد اما همچنان بهترین TLD همان com است و اگر صرفا تمام فعالیت شما در ایران است ir نیز گزینه بسیار خوبی نسبت به سایر پسوند ها می باشد.

جان مولر در سال ۲۰۱۶ اعلام کرد:

ما TLD ها را در رتبه بندی کاملا نادیده می گیریم. حتی گزارش هایی وجود داشته که سایت هایی از com به TLD مرتبط (منطبق با کلمه کلیدی) خود رفته اند و رتبه ها بهتر شده، اما به خاطر این نظریه های بی اساس دامنه خود را به امید بهتر شدن رتبه تغییر ندهید.

دامنه ir بخریم یا com و …

یکی از سوالات و دغدغه های متداول افراد در زمان ثبت دامنه این است که چه پسوندی را برای دامنه خود انتخاب کنند:

  • ir  بخریم یا com ؟
  • اگر هر دو را خرید کردیم کدام را دامنه اصلی خود قرار دهیم؟
  • com بهتر رتبه می گیرد یا ir
  • آیا برای یک سایت چند زبانه می توانم از دامنه ir  استفاده کنم؟
  • و ….

ابتدا توجه شما را با چند مثال به چند نکته جلب می کنم:

مثال اول:در هر حیطه ای که فعالیت می کنید، کلمات کلیدی اصلی مرتبط را در گوگل جستجو کنید در همان رتبه های برتر هم سایت های با پسوند com ملاحضه می کنید و هم سایت هایی با پسوند ir

همچنین در خصوص آمدن کلمه کلیدی در نام دامنه صحبت کردیم و دیدگاه گوگل را در این خصوص اشاره کردیم و گوگل در جوابی که در بخش وبمستر های خود داده این است که هدف ما (گوگل) بدون توجه به پسوندها ارائه بهترین و مرتبط ترین نتیجه است و الگوریتم ها ما بهترین نتیجه ای که برای جستجوی کاربران پیدا کنند بدون توجه به اینکه چه TLD دارد ان نتیجه را بر می گردانند.

بنابراین محتوا و سایر محتوا بسیار مهمتر از ان است که پسوندی برای دامنه سایت خود انتخاب کنید.

مثال دوم:  در گوگل جستجو کنید “Travel to iran” اگر با IP ایران و به صورت عادی جستجو کنید سایت visitiran.ir را در نتایج خواهید دید اما اگر با vpn همین جستجو را انجام دهید، حتی در چند صفجه اول اصلا این سایت را نخواهید دید.

بنابراین برای آی پی های مختلف نتایج مختلفی وجود دارد و فاکتورهای متعدد تاثیرگذار دیگری مثل IP  سرور سایت، لینک سازی های خارجی و … در رتبه بندی ها تاثیر گذار هستند

نتیجه گیری:

  • ccTLD ها مثل ir مخصوص یک کشور یا منطقه هستند نه زبان
  • ccTLD ها سیگنال های قوی هستند برای اینکه یک سایت بهتر است برای کاربران ان کشور یا منطقه خاص نمایش داده شوند
  • ccTLD ها محدودیت بسیاری در رتبه گرفتن جهانی globally دارند.

مثال سوم: اگر کاربری در ژاپن باشد  زبان فرانسوی صحبت کند (جستجو کند) و یا کاربری که در فرانسه است اما انگلیسی صحبت کند (جستجو کند) سایت هایی که در نتایج گوگل در اولویت به ایشان نمایش داده می شود را می توانید در تصویر زیر ملاحضه کنید

ccTLDs و تاثیر در نتایج جستجو

همین حالت برای زبان فارسی و ایران نیز صادق است، کاربری که در ایران است و زبان انگلیسی جستجو می کند. گوگل در نتایج خود دامنه هایی مثل نمونه های زیر را در نتایج نمایش می دهد:

  • example.ir
  • example.ir/?lang=en
  • ir/en hreflang

بنابراین اگر سه سایت داشته باشیم با پسوند ها  com , ir , us و این سایت ها از لحاظ همه شرایط رتبه بندی (quality, authority , trustworthiness) یکسان باشند ir در جستجوهای کاربرانی ایرانی رتبه بهتری می گیرند.

با توجه به توضیحات ir بخریم یا com?  😉

  • قطعا اگر برایتان مقدور است و هر دو پسوند را آزاد دارید، دامنه موزد نظر را با هر دو پسوند ثبت کنید و کام را به عنوان دامنه اصلی تنظیم کنید و ir را فوروارد کنید.
  • اگر ۱۰۰ درصد خدمات شما داخل ایران و به مخاطب و ساکنین ایرانی است مثلا: باشگاه ورزشی، تعمیر موبایل و … می توانید با خیال راحت دامنه اصلی سایت خود را با ir ثبت و سایت خود را راه اندازی کنید.
  • اگر سایت و خدمات شما به نحوی است که مخاطبینی از سراسر دنیا دارید:
    • مخاطب شما اگر انگلیسی زبان است (هر زبان به جز فارسی سرچ می کند) حتما دامنه سایت خود را با  tld   های عمومی از جمله com  ثبت کنید.
    • اگر مخاطب فارسی زبان از سراسر دنیا دارید بازهم tld های عمومی مثل com در اولویت هستند.
  • اکر مخاطب شما داخل ایران است و نام برندی که می خواهید ثبت کنید com آن آزاد نیست می توانید با خیال راحت ir  را ثبت و سایت خود را راه اندازی کنید (البته اگر بر روی com سایتی آنلاین است حتما آن را بررسی کنید)

مهمترین محدودیت ir که ما در ایران داریم:

اگر شما برای سایتتان می خواهید تبلیغات گوگل ادورز انجام دهید بزرگترین محدودیت و مشکل را با ir خواهید داشت و به خاطر تحریم ها نمی توانید از این خدمات بر روی دامنه های ir  استفاده کنید.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.