اهمیت هاست در سئو
بدون دیدگاه
1,253

موارد تاثیر گذار و بدون تاثیر در سئو سایت که مربوط به هاستینگ سایت هستند

یکی از اجزاء و بسترهای الزامی برای هر وب سایتی هاستینگ می باشد و قطعا فاکتورهای متعددی برای آن وجود دارد که می توانند در سئو و رتبه بندی سایت ها تاثیر گذار باشند، و البته فاکتورهایی هم هست که به هاست مربوط می شوند اما اصلا معیاری برای رتبه بندی سایت ها نمی باشند.
در این مقاله به صورت مفصل به بحث هاستینگ و نکات و تنظیماتی که باید برای آن انجام دهیم خواهیم پرداخت. ابتدا اجازه دهید ببینیم کدامیک از فاکتورهای مربوط به هاست در رتبه بندی ها اهمیت ندارند و کدامیک از فاکتورهای هاست در رتبه بندی سایت ها نقش مهمی دارند.

آیا DNS می تواند در سئو سایت تاثیر داشته باشد؟

بررسی ping سرور

بررسی در دسترس بودن سایت در نقاط مختلف دنیا

اهمیت uptime سرور سایت در سئو

آیا موقعیت مکانی سرور روی سئو سایت تأثیرگذار است؟

یکی از سوالاتی که ممکن است ذهن هر کاربری را درگیر خود کند این است که ” آیا موقعیت مکانی سرور روی سئو سایت تأثیرگذار است؟ ” به عبارتی سرور داخلی بهتر است یا خارجی و موقعیت مکانی سرور از نظر جغرافیایی روی رتبه و سئو سایت تأثیری دارد؟ برای یافتن پاسخ این سوال تا انتهای مطلب با سلام وبمستر برای آموزش سئو اصفهان همراه باشید.

در گذشته سایت ها تنها بر اساس نام دامنه های سطح بالا در کشور های مختلف رتبه بندی می شدند. بنابراین FR می تواند به این معنی باشد که شما فرانسوی هستید و این تنها موردی بود که می توان به آن پی برد. از سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۱ بررسی ها روی محل قرار گیری سرور و آدرس IP صورت گرفت. برای توضیح اینکه FR به کار گرفته به معنای فرانسه نمی باشد ولی مطابق آدرس IP فرانسه است و این امر می تواند برای کاربران فرانسوی مفید باشد. بنابراین این روش اولیه برای تاثیر گذاری در رتبه بندی گوگل است.

حال اگر سرور شما در ایالت متحده است و سایت شما نیز در ایالت متحده قرار دارد و هیچوقت هم خارج از این حوزه نبودید شاید متوجه این فاکتور نشده باشید. قرار گرفت سرور در ایالت متحده، فرانسه و یا آلمان می تواند نشان دهنده رتبه بندی سایت شما باشد.

بعنوان مثال اگر وارد google.com شوید و عبارت “بانک” را جستجو کنید نتایج متفاوتی دریافت خواهید کرد تا زمانی که همین عبارت را در google.com.au و یا google.com.uk جستجو کنید. علت هم این است که سعی شده است تا نتایج با بیشترین ارتباط به موضوع مورد جستجو ی کاربر به کاربر در هر موقعیت مکانی که قرار گرفته است، نمایش داده شود. محل  قرار گیری سرور از نظر آدرس IP یک فاکتور برای این کار می باشد.

امیدوارم پاسخ سوال ” آیا موقعیت مکانی سرور روی سئو سایت تأثیرگذار است؟ ” را یافته باشید.

هاست و فاکتورهای تأثیرگذار در سئو سایت

هاست یا فضای میزبانی وب‌سایت نیز می‌تواند هم به‌صورت مستقیم و هم غیرمستقیم در سئو سایت شما تأثیرگذار باشد، مواردی از قبیل سرعت هاست، محل هاست (داخل و خارج ایران) و درصد قطع بودن سایت در سئو سایت تأثیرگذار هستند که در ادامه به آن‌ها خواهیم پرداخت، اما موردی که در خصوص هاست سایت  بیش از موارد ذکرشده باید به آن اهمیت بدهید که شاید مسقیما هیچ ارتباطی به سئو سایت نیز نداشته باشد، تهیه نسخه‌های پشتیبان از سایت است.

بررسی کنید که شرکت ارائه دهنده هاست در چه فاصله زمانی‌هایی از سایت شما نسخه پشتیبان تهیه می‌کند و شرایط بازیابی اطلاعات چگونه است، همچنین باید خود شما نیز درصورتی‌که با توجه به سیستم مدیریت سایت خود و دسترسی به هاست خود این پشتیبان گیری را نیز خودتان هم بتوانید انجام دهید. پیشنهاد می‌کنم که حتی برای انتخاب و اطمینان از شرایط شرکتی که خدمات هاستینگ به شما ارائه می‌کند به‌صورت عملی درخواست بازیابی سایت خود را بدهید و ببینید که این خدمات تا چه حد صحیح و طبق قرارداد و قول‌های داده‌شده انجام می پذیرد.

در خصوص خرید هاست، برخلاف دامنه که توصیه کردیم حداقل برای چندین سال خریداری و تمدید شود، برای هاست اصلاً نیازی به این کار نیست و می‌توانید پکیج‌های سه ماهه انتخاب و خریداری کنید و در صورت هرگونه نارضایتی از هاست خود می‌توانید به‌سرعت نسبت به تغییر شرکت ارائه دهنده هاست اقدام نمایید.

انتخاب هاست و یا شرکت مناسب برای دریافت خدمات هاستینگ شاید به‌صورت مستقیم روی سئو و بالا رفتن رتبه سایت در نتایج جستجو گوگل تاثیری نداشته باشد، اما انتخاب درست و صحیح هاستینگ می‌تواند از بسیاری از عواقب بد برای سایت جلوگیری کند و می‌تواند یک زمانی نقش بسیار مهم و حیاتی را برای سایت شما داشته باشد.

فرض کنید شما می‌خواهید یک خانه بسازید، شما یک زمین خوب در یک منطقه خوب شهر خریداری می‌کنید (دامنه سایت) و از بهترین نقشه ساختمانی، معمارها و مصالح ساختمانی برای ساخت خانه خود استفاده می‌کنید (نرم افزا و طراحی سایت) اما زیربنای خانه را بدون توجه رها می‌کنید یا مثلاً فاکتور ضد زلزله بودن ساختمان را توجه ای نمی‌کنید (هاست نامناسب) شاید سالیان سال هیچ اتفاقی نیافتد و مثلاً هیچ زلزله‌ای هم در راه نباشد اما اگر روزی این اتفاق بیفتد، آن پیش‌بینی شما چقدر می‌تواند تأثیرگذار باشد!!

بنابراین در انتخاب هاست با دقت عمل کنید و تنها ملاک و معیار شما برای انتخاب هاست صرفاً قیمت آن نباشد.

درصد قطع بودن و سرعت سایت، هر دو در سئو سایت تأثیرگذار هستند و به‌صورت ماهانه نیز ممکن است در نوسان باشند، بنابراین نیاز است که این دو مورد را مرتب زیر نظر داشته باشید و به‌محض اینکه مشکلی در این خصوص متوجه شدید سریعاً به شرکت ارائه‌دهنده خدمات هاستینگ خود مطرح کنید. و اینجاست که شما متوجه خواهید شد شرکت و سروری که از آن‌ها خدمات هاستینگ دریافت می‌کنید تا چه میزان به این موضوع اهمیت می‌دهند و در پیگیری و رفع مشکلات به وجود آمده اقداماتی را سریعاً انجام می‌دهند و در صورت دیدن بی‌توجهی یا خدمات ضعیف پشتیبانی هاستینگ سریعاً نسبت به تغییر شرکت و سرور ارائه‌دهنده خدمات هاستینگ خود اقدام کنید و برخلاف دامنه که تاریخ انقضاء کاملاً مشخصی دارد، تاریخ قرارداد و هاست شما هیچ جا ثبت‌نشده و مشخص نیست و هیچ تأثیری در رتبه‌بندی و سئو سایت شما نخواهد داشت.

خرید و تمدید هاست به صورت ماهیانه شاید نسبت به خرید و تمدید هاست به صورت چند ساله هزینه بالاتری را داشته باشد اما در حالت ماهیانه هرزمانی که متوجه شدید، هاست شما استانداردهای لازم را ندارد و خدمات پشتیبانی ضعیفی در خصوص هاستینگ ارائه می‌شود می‌توانید به‌سرعت نسبت به تغییر شرکت ارائه‌دهنده خدمات هاستینگ خود اقدام کنید. اما درصورتی‌که شما خدمات هاستینگ طولانی‌مدت خریداری کنید هرچند که چنددرصدی تخفیف قیمتی را شامل خواهد شد اما در صورت به وجود آمدن مشکل مجبورید قید پول پرداخت‌شده خود را بزنید و سایت را به هاست جدید منتقل کنید یا به خاطر پول پرداخت‌شده در همان ‌هاست باقی بمانید و ضرر چند برابری را ازلحاظ سئو و مشتریانی که می‌توانند ۲۴ ساعته از سایت شما استفاده کنند و برای شما درآمدزایی حاصل شود را قبول کنید که اصلاً کار عاقلانه‌ای نیست.

بررسی تأثیر فاکتورهای مربوط به هاست  روی سئو سایت

سه فاکتور مهم مربوط به هاستینگ که در رتبه‌بندی و سئو سایت شما می‌توانند اثرگذار باشند عبارت‌اند از:

۱-درصد آنلاین یا قطع بودن سرور

یک اصطلاح رایج در سرورها و شرکت‌های ارائه‌دهنده خدمات هاستینگ “Downtim” بودن است و منظور مدت‌زمانی است که سایت به خاطر مشکلات یا بروز رسانی‌هایی که در سرور سایت ممکن است رخ دهد در دسترس نباشد و اصطلاحاً سایت down یا قطع باشد. ربات‌های موتورهای جستجو نیز همیشه برای بررسی سایت شما باید به سایت دسترسی داشته باشند تا بتوانند آن را بررسی کند و در طول روز ممکن است چندین بار به سایت شما مراجعه کنند و درصورتی‌که در طی دفعاتی که برای بازدید و بررسی سایت مراجعه می‌کنند و سایت قطع باشد، در گزارش‌های خود قطع بودن سایت را ثبت کرده و به بررسی سایر سایت‌ها خواهند پرداخت. البته برای یک روز یا یک‌مرتبه مشکلی وجود ندارد و نتیجه منفی متوجه سایت، حداقل از دید ربات‌های گوگل نخواهد شد اما درصورتی‌که این اتفاق به‌صورت مکرر پیش بیاید. سایت شما به‌عنوان یک سایت غیرقابل‌اعتماد در فهرست بندی و گزارش‌های گوگل ثبت خواهد شد و درنتیجه بر روی رتبه‌بندی و سئو سایت نیز تأثیرگذار خواهد بود.

همان‌طور که بارها اشاره کردم مهم‌ترین نکته برای موتورهای جستجو کاربران می‌باشند و مهم‌ترین هدف آن‌ها این است که بهترین و مرتبط‌ترین نتیجه ممکن را برای کاربران خود در زمان مناسب برگرداندد، حال فرض بگیرید سایت شما بهترین مطالب و خدمات در آن در حال ارائه شدن باشد وقتی سایت شما به‌صورت مکرر قطع باشد، گوگل اصلاً آن سایت را در نتایج جستجو خود نشان نخواهد داد یا حداقل در رتبه‌بندی آن بسیار تجدیدنظر خواهد کرد و رتبه‌های پایین‌تری را به آن می‌دهد چراکه نمی‌خواهد آن سایت را به‌عنوان نتیجه برگرداند و زمانی که کاربر روی آن سایت کلیک کرد با یک سایت قطع و مشکل‌دار برخورد بکند که مسلماً تجربه ناخوشایندی خواهد بود.

در اکثر سرویس‌دهندگان ‌هاست گزینه‌ای تحت عنوان uptime به‌صورت درصد بیان می‌شود و منظور درصد آنلاین بودن سرور است، اگر سروری این مقدار را به ‌عنوان مثال ۹۰% اعلام بکند شاید در نگاه اول خوب و عالی باشد اما اگر بر اساس دقیقه و ساعت محاسبه کنید متوجه می‌شود که تقریباً سایت شما در این سرور در طول ماه کمی بیشتر از ۷ ساعت قطع خواهد بود که زمان قابل‌توجه و زیادی می‌شود. البته انتظار ۱۰۰% را هم نمی‌توانیم داشته باشید چراکه بسیاری از سرورها (حتی سرورها و هاست های گران‌قیمت) نیز یک میان قطعی غیر قالب اجتنابی را خواهند داشت. اما درصد ۹۹.۹% آنلاین بودن درصد قابل قبولی است و می‌توانید از سرور و شرکت ارائه‌دهنده هاستینگ خود انتظار داشته باشید و حتی بابت آن گارانتی بخواهید و پیشنهاد می‌کنم به کمتر از آن قانع نباشد و شرکت یا سروری را انتخاب کنید این میزان آنلاین بودن را به شما تعهد و گارانتی دهد. شاید در اوایل راه‌اندازی سایت این مقادیر و این نکته‌های مربوط به هاستینگ اهمیت نداشته باشد اما با مرور زمان و افزایش ترافیک و بازدیدهای لحظه‌ای از سایت شما حتی در طول ۲۴ ساعت شبانه‌روز، ثانیه‌های آنلاین بودن سایت دارای اهمیت است.

جدایی از بحث مقادیر اعلام‌شده توسط شرکت ارائه‌دهنده سایت شما می‌توانید آنلاین بودن یا قطعی سایت خود را توسط سرویس‌دهندگانی به‌صورت رایگان بررسی کنید و حتی در صورت قطع شدن سرور در هر زمان از شبانه‌روز به شما اطلاع‌رسانی شود. به‌ عنوان مثال می‌توانید از سایت https://uptimerobot.com استفاده کنید، یک ثبت‌نام ساده و سپس سایت خود را معرفی می‌کنید و این سایت در پلن رایگان خود هر ۵ دقیقه یک‌بار سایت را به صورت خودکار بررسی می‌کند و گزارش کاملی را از وضعیت قطع بودن یا آنلاین بودن سایت در طی روز، هفته و ماه، اعلام می‌کند و در صورت قطع بودن سایت نیز با ایمیل به شما اطلاع خواهد داد، در پکیج‌های بالاتری که توسط این سرویس‌دهنده ارائه می‌شود می‌توانید درخواست بررسی سایت خود را حتی به‌صورت دقیقه‌ای داشته باشید.

البته سایت‌ها و سرویس‌دهندگان و ابزارهای دیگری نیز هستند که می‌توانید از آن‌ها برای بررسی آنلاین بودن یا قطع بودن سرور و هاست خود از آن‌ها نیز استفاده کنید، مانند: https://www.siteuptime.com که در پلن رایگان خود هر ۳۰ دقیقه سایت شما را بررسی و اطلاع‌رسانی خواهد کرد.

۲-سرعت هاست و سرور

همان‌طور که اشاره شد و می‌دانید موتورهای جستجو ازجمله گوگل معمولاً در خصوص فاکتورهایی که برای رتبه‌بندی سایت‌ها در نظر می‌گیرند و میزان تأثیر هر فاکتور بسیار حساس بوده و می‌توان گفت بسیار مرموز عمل می‌کنند. اما بااین‌وجود برخی مواقع صرفاً مؤثر بودن برخی فاکتورها را نیز رسماً اعلام می‌کنند، مثلاً همین سرعت بارگذاری و باز شدن سایت‌ها یکی از ۲۰۰ فاکتور مؤثر برای رتبه دهی به صفحات سایت‌ها است که توسط گوگل در سال ۲۰۱۰ صراحتاً اعلام شد که در رتبه دهی و سئو سایت تأثیرگذار خواهد بود. و حتی اگر اعلان شدن مستقیم توسط گوگل را هم در نظر نگیریم با توجه به همان فاکتور همیشگی یعنی اهمیت کاربران و تجربه کاربران در نتایج معرفی‌شده به ایشان توسط گوگل، سایت‌های که سرعت بارگذاری پایین‌تری دارند و به‌کندی باز خواهند شد مسلماً توسط گوگل رتبه پایین‌تری خواهند داشت.

در خصوص بررسی سرعت لود صفحات می‌توانید در کنسول جستجو گوگل از بخش Crawl Stats گزینه Time spent downloading a page را زیر نظر بگیرید و به تغییرات این مقدار و نمودار مربوطه توجه کنید.

سرعت بارگذاری سایت ارتباط مستقیم با سرعت بارگذاری صفحات دارد، هرچه سرعت بارگذاری صفحات سایت بالاتر باشد درنتیجه سرعت لود سایت نیز بالاتر خواهد بود، سرعت دیر لود شدن صفحات تأثیر مستقیمی در رفتار کاربران سایت و درنتیجه سئو سایت خواهد داشت، هرچه سایت با تأخیر بالاتری باز شود باعث ترک زودتر اشخاص از سایت و بالا رفتن نرخ خروج سایت خواهد شد همچنین مدت ماندگاری کاربران در سایت نیز به‌شدت کاهش پیدا خواهد کرد.

همچنین هرچقدر سرعت بارگذاری صفحات پایین‌تر باشد ربات‌های جستجوگر نیز با توجه به محدودیت‌های که دارند زمان کمتری را به خزیدن در سایت شما و بررسی صفحات خواهند پرداخت، که این نیز می‌تواند در شاخص رتبه‌بندی سایت شما تأثیر منفی بگذارد و حتی صفحات و بخش های از سایت بررسی و فهرست بندی نشوند.

البته ناگفته نماند که سرعت بارگذاری پایین سایت و صفحات سایت صرفاً به خاطر هاست نیست و خود برنامه‌نویسی سیستم، فراخوانی‌های که از دیتابیس انجام می‌شود کدهای css، JavaScript و … فایل‌های تصویری و … که در صفحات سایت نیز استفاده شده‌اند می‌تواند در سرعت بارگذاری سایت تأثیرگذار باشند. البته اگر از سیستم‌های مدیریت محتوا استاندارد و متداولی مانند ووردپرس و یا جوملا استفاده می‌کنید معمولاً استانداردهای کد نویسی رعایت شده است و باید در خصوص قالب سایت و فایل‌های مورداستفاده در آن مانند css ها و تصاویر نیز اطمینان حاصل کنید که همگی بهینه هستند

تمامی این بررسی‌ها و اطلاع از سرعت بارگذاری صفحات سایت را می‌توانید توسط گزارش‌هایی که در سایت https://gtmetrix.com ارائه می‌شود را به دست آورد.

درصورتی‌که مطمئن شدید که تمامی نکات مربوط به سایت رعایت شده است و مشکل از سرور می باشد ابتدا از شرکت ارائه‌دهنده خدمات هاست خود بخواهید که سرور سایت را تغیر دهند. معمولاً هاست ها به‌صورت اشتراکی ارائه می‌شوند یعنی بر روی سروری که سایت شما قرار دارد، سایت‌های بسیار متعدد دیگری نیز قرار دارند که همگی به‌صورت اشتراکی از منابع آن سرور مانند RAM و CPU استفاده می‌کنند و درصورتی‌که به سرورهای مجازی یا اختصاصی یا سرور های اشتراکی با تعداد سایت کمتر تغییر هاست دهید مسلماً تغییر سرعت در بارگذاری صفحات و سایت خود را مشاهده خواهید کرد و البته به مرور زمان و با افزایش ترافیک و بازدید و تعامل زیاد کاربران در سایت (به‌خصوص در سایت‌های عمومی‌تر) شما نیاز به سرور مجازی و در فازهای بعد نیاز به سرورهای اختصاصی خواهید داشت. البته در شروع راه‌اندازی سایتتان حتی تا یکی دو سال اول شما نیازی به هزینه کردن برای سرور مجازی یا اختصاصی ندارید و درصورتی‌که هاست خوب از سرور خوب داشته باشید به‌سادگی نیاز شما پاسخ داده خواهد شد.

۳- محل قرار گیری سرور (داخل یا خارج ایران)

علاوه بر فاکتورهای بسیار زیاد دیگری مانند محتوا و لینک‌های خارجی که گوگل برای رتبه‌بندی سایت‌ها از آن‌ها استفاده می‌کند از موقعیت سرور یک سایت نیز برای تعیین اولویت نمایش در نتایج جستجو نیز استفاده می‌کند. به ‌عنوان مثال اگر شخصی در کشور آلمان باشد و جستجویی را انجام دهد، در حالت پیش‌فرض با تشابه و یکسان بودن سایر شرایط رتبه‌بندی، گوگل سایت‌هایی را که در خود کشور آلمان قرار دارند (هاست میزبانی آن‌ها در دیتاسنترهای همان کشور قرار دارد) را در رتبه‌های بالاتر نسبت به سایرین برای آن شخص نمایش خواهد داد.

البته در شروع راه اندازی سایت و برای سایت های کوچک که ناچار به انتخاب فقط یک هاست در یک سرور برای سایت‌ خود هستید و اگر درصد بالای مخاطبین سایت شما از کشور ایران هستند بهتر است اولویت انتخاب هاست خود را بر روی دیتاسنترهای داخلی بگذارید و شرکت‌های را برای انتخاب هاست انتخاب کنید که خدمات هاست را در دیتاسنترهای داخل کشور به شما ارائه می‌کنند.

موقعیت سرور میزبانی سایت صرفا یکی از فاکتورهای گوگل برای رتبه بندی سایت ها می باشد و با تلاش و تمرکز بر روی سایر فاکتورها می توانید نتایج خوبی را در برای جستجوی تمامی کاربران از سراسر جهان در گوگل کسب کنید.

در صورتی که سایت شما راه اندازی شده و آنلاین است از طریق سایت https://www.iplocation.net می توانید بررسی کنید سرور سایت در کدام شهر، کشور و دیتاسنتری قرار دارد. البته این بدان معنی نیست که اگر در حال حاضر سایت شما بر روی یکی از دیتاسنترهای خارج از ایران قرار دارد همین حالا بخواهید اقدام به تغییر آن بکنید، درصورتی‌که از خدمات سرور خود، پشتیبانی، امنیت، سرعت و .. راضی هستید نیازی به تغییر سرور سایت خود ندارید.

در خصوص سرورهای داخلی در طی چند سال اخیر دیتاسنترهای داخلی بسیار قوی و خوبی راه‌اندازی شده است که کیفیت‌های بسیار بالا و قیمت‌های بسیار مناسبی نیز دارند و درصورتی‌که بسیاری از ترافیک و بازدید شد مرتبط به داخل خود کشورمان است می‌توانید با خیال راحت یکی از دیتاسنترهای داخلی سایت خود را راه‌اندازی کنید.

شما نسخه پشتیبان تهیه می‌کند و شرایط بازیابی اطلاعات چگونه است، همچنین باید خود شما نیز درصورتی‌که با توجه به سیستم مدیریت سایت خود و دسترسی به هاست خود این پشتیبان گیری را نیز خودتان هم بتوانید انجام دهید. پیشنهاد می‌کنم که حتی برای انتخاب و اطمینان از شرایط شرکتی که خدمات هاستینگ به شما ارائه می‌کند به‌صورت عملی درخواست بازیابی سایت خود را بدهید و ببینید که این خدمات تا چه حد صحیح و طبق قرارداد و قول‌های داده‌شده انجام می پذیرد.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.